Ruokaviraston helpotukset elintarvikkeiden pakkausmerkintöihin on iso riski allergisille

24.3.2022

Ruokavirasto on myöntänyt helpotuksia elintarvikkeiden pakkausmerkintöihin toistaiseksi. Myönnetyt muutokset voivat aiheuttaa riskitilanteita ja hankaloittaa ruoka-allergisten elämää, painottaa Allergia-, iho- ja astmaliitto.

Pakkausmerkintöjen helpotuksen syynä on Ukrainan sodan aiheuttamat saatavuusongelmat, joiden vuoksi elintarvikkeiden valmistusaineisiin voidaan joutua tekemään äkillisiä muutoksia. Elintarvikkeen koostumus ei tällöin välttämättä täysin vastaa pakkausmerkintöjä.

Yritysten tulee kertoa yleisimmin allergisoivien ainesosien muutoksista pakkauksissa. Tämä koskee vain neljäätoista ainesosaa, esimerkiksi pähkinöitä, maitoa ja gluteenia sisältäviä tuotteita. Muutoksista kerrotaan kaupassa esimerkiksi elintarvikkeen läheisyydessä olevalla taululla. Jos korvaava ainesosa ei ole yleisesti allergisoiva, mutta voi aiheuttaa allergiaoireita, pitää yrityksen kertoa ainesosamuutoksista ja korvaavista raaka-aineista jatkossa vähintään verkkosivuillaan sekä toimittaa tieto kaupalle, kertoo Ruokavirasto tiedotteessaan.

Käytännössä Ruokaviraston päätös tarkoittaa sitä, että kuluttaja ei voi tuotetta ostaessaan luottaa siihen, että sen ainesosaluettelo pitää paikkaansa. Kuluttaja ei voi luottaa siihen, että tuote ei sisällä häntä tai esimerkiksi hänen lastansa allergisoivia ainesosia. Allergisoivan aineen nauttiminen voi pahimmassa tapauksessa johtaa anafylaksiaan eli äkilliseen ja henkeä uhkaavaan yliherkkyysreaktioon.

Lisäksi muille kuin yleisimmille allergeeneille allergiset joutuvat käyttämään hirvittävästi aikaa ja vaivaa tuotteiden ainesosien selvittämiseen, kun he eivät uskalla luottaa pakkausmerkintöihin. Ennen ostopäätöstä he joutuvat tarkistamaan tuotteen ainesosat valmistajan verkkosivuilta.

– Ainesosien muutos on suuri riski allergisille. Valmistajien pitäisi välttää niitä viimeiseen asti, Allergia-, iho- ja astmaliitto painottaa.

Liitto vetoaa, etteivät yritykset tekisi elintarvikkeisiin ainesosamuutoksia. Jos niitä on välttämätön tehdä, liitto toivoo, että muutoksista tiedotetaan selkeästi myös pakkauksissa esimerkiksi tarroituksilla. Myös yleisimmistä allergeeneista on syytä olla selvästi havaittavat merkinnät pakkauksessa. Lisäksi liitto muistuttaa, että yritysten on tiedotettava muutoksista näkyvästi verkkosivuillaan.

Lisätietoja:

Asiantuntija, allergia, iho ja astma, Katariina Ijäs, Allergia-, iho- ja astmaliitto, puh. 040 188 1540, katariina.ijas@allergia.fi

Sivua päivitetty: 24.3.2022