Ruokavirasto korostaa: Kuluttajan oltava tarkkana elintarvikkeiden pakkausmerkintöjen muutosten johdosta

30.3.2022

Ruokavirasto on myöntänyt helpotuksia elintarvikkeiden pakkausmerkintöihin toistaiseksi Ukrainan sodan aiheuttaman raaka-ainepulan vuoksi. Myönnetyt muutokset vaativat kuluttajalta valppautta ja aktiivisuutta, korostaa Ruokavirasto.

Pakkausmerkintöjen helpotuksen syynä on Ukrainan sodan aiheuttamat raaka-aineiden saatavuusongelmat, joiden vuoksi elintarvikkeiden valmistusaineisiin voidaan joutua tekemään äkillisiä muutoksia. Elintarvikkeen koostumus ei tällöin välttämättä täysin vastaa pakkausmerkintöjä. Elintarviketurvallisuus ei saa kuitenkaan vaarantua, ja kuluttajien oikeus riittäviin tietoihin pitää elintarvikealan toimijan varmistaa, kertoo Ruokavirasto.

Yritysten tulee kertoa yleisimmin allergisoivien ainesosien muutoksista pakkauksissa. Tämä koskee neljäätoista ainesosaa tai tuotetta, esimerkiksi pähkinöitä, maitoa ja gluteenia sisältäviä tuotteita. Koko luettelo löytyy täältä: https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/valmistus/elintarvikkeista-annettavat-tiedot/allergeenit/

Muilta osin muutoksista kerrotaan kaupassa, esimerkiksi elintarvikkeen läheisyydessä olevalla taululla. Jos korvaava ainesosa ei ole yleisesti allergisoiva, mutta voi aiheuttaa allergiaoireita, pitää yrityksen kertoa ainesosamuutoksista ja korvaavista raaka-aineista jatkossa vähintään verkkosivuillaan sekä toimittaa tieto kaupalle.

Käytännössä Ruokaviraston päätös tarkoittaa sitä, että kuluttaja ei voi tuotetta ostaessaan luottaa siihen, että sen ainesosaluettelo pitää paikkaansa siltä osin kuin on kyse Ukrainan sodan takia saatavuudeltaan vähentyneistä ja muilla aineilla korvatuista raaka-aineista.  Tällä hetkellä tiedossa olevia pakkausmerkintöjen paikkansapitämättömyyksiä voi olla auringonkukkaöljyä ja lesitiiniä korvaavien tuotteiden kanssa, mutta näitä voi tulla muitakin, joten allergisen kuluttajan on syytä olla tarkkana.

Siltä osin kuin korvaava aine ei ole jokin edellä mainituista neljästätoista ainesosaryhmästä, kuluttaja ei voi pelkästään pakkausmerkintöjen perusteella luottaa siihen, että tuote ei sisällä häntä tai esimerkiksi hänen lastansa allergisoivia ainesosia. Allergisoivan aineen nauttiminen voi pahimmassa tapauksessa johtaa anafylaksiaan eli äkilliseen ja henkeä uhkaavaan yliherkkyysreaktioon.

Muille kuin yleisimmille allergeeneille allergisten täytyy ennen ostopäätöstä tarkistaa tuotteen ainesosat esimerkiksi kysymällä kaupassa tai tarkistamalla tuotteen ainesosat valmistajan verkkosivuilta, Ruokavirasto korostaa.

Sivua päivitetty: 30.3.2022