Nyt on aika puhdistaa pölyt

31.3.2020

Nyt korona-aikana on hyvä muista myös katu- ja siitepölyn vaikutus oireisiin. Erityisesti astmaatikot oireilevat usein katupölystä.

Katupölyoireissa ei ole kyse allergiasta, vaan oireet ovat hiukkasten aiheuttamia ärsytysoireita. Oireita ilmenee herkemmin astmaa sairastavilla. Katupöly on enimmäkseen karkeaa, mutta mitä hienojakoisempaa se on, sitä paremmin se pääsee hengitysteissä etenemään ja aiheuttaa oireita etenkin astmaa sairastaville.

Tällä hetkellä ilmassa on myös siitepölyä ja näistä johtuvia allergisia oireita hoidetaan antihistamiinilääkkeillä. Tällä hetkellä ilmassa on lepän siitepölyä lähes koko maassa.

Hengityssuojain on hyvä keino suojautua pölyiltä. Tämänhetkisen tiedon mukaan katupöly- ja siitepölysuojaimia saa Suomen Jonas Oy:ltä. Astmaa sairastavan on syytä kuitenkin muistaa, että suojain tekee pienen hengitysvasteen ja saattaa vaikeuttaa hengittämistä etenkin, jos astma on huonossa hoitotasapainossa.

Tuulinen ja lämmin sää saa kaikenlaiset pölyt lentämään. Mitä nopeammin pihat ja kadut puhdistetaan, sitä paremmin astmaa sairastavat voivat.

Talven jälkeen hiekotushiekat ja muu pöly poistetaan kaduilta ja pihoista oikeaoppisesti siten, että pinta kostutetaan ennen puhdistusta, jolloin pölyä pääsee ilmaan mahdollisimman vähän. Lehtipuhaltimella pihoja tai katualueita ei pidä puhdistaa.

Sivua päivitetty: 31.3.2020