Mobiilisovelluksesta apu astman varhaiseen toteamiseen?

6.9.2018

Helsingin yliopisto suunnittelee uutta kansainvälistä tutkimushanketta, jonka tavoitteena on tunnistaa vaikeaa astmaa, allergista nuhaa ja kroonista poskiontelotulehdusta ennustavia tekijöitä sekä kehittää mobiilisovelluksia taudin ennustamiseksi ja seuraamiseksi. Allergia-, iho- ja astmaliitto on mukana hankkeen varhaisessa suunnittelussa.

- On tärkeää, että Allergia-, iho- ja astmaliitto on mukana suunnittelussa alusta alkaen.  Liiton kautta voimme tavoittaa kohderyhmän eli astmaa ja allergiaa sairastavat ihmiset paremmin, jotta voimme saada aikaisen vaiheen käyttäjäkokemuksia uusien mobiilisovelluksien kehitystyöhön, toteaa dosentti Sanna Toppila-Salmi Helsingin yliopistosta.

Tutkimuksella halutaan selvittää, miten vaikeat tautityypit kehittyvät ja voidaanko niiden varhaiseen toteamiseen kehittää helppokäyttöisiä riskilaskureita tai voidaanko molekyylitason tiedosta kehittää laboratoriotesti tai aihio uuteen lääkkeeseen, jolla voidaan vaikea astma tunnistaa ja hoitaa helposti ja riittävän ajoissa.

- Tärkeää on myös selvittää lisääkö mobiilisovelluksen käyttö hyvinvointia ja vähentävätkö ne terveydenhuollon kustannuksia, Sanna Toppila-Salmi sanoo.

Mikäli työryhmä saa apurahoituksen, hanke käynnistyy ensi vuonna. Tavoitteena on potilaan omaseurannan helpottaminen, terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen sekä terveydenhuoltoon liittyvien kustannusten vähentäminen. 

 

Sivua päivitetty: 6.9.2018