Kuuluuko astmaa sairastava koronan riskiryhmään ja muita kysymyksiä

25.3.2020

Tämänhetkisen tiedon mukaan astmaa sairastava kuuluu koronaviruksen riskiryhmään vain, jos astma on huonossa hoitotasapainossa.

Kuuluuko astmaatikko koronan riskiryhmään?

Tämänhetkisen tiedon mukaan koronaviruksen riskiryhmään kuuluvat ainoastaan ne keuhkosairaat, joiden sairaus on huonossa hoitotasapainossa. Hoitotasapainossa oleva astma on melko vähäinen riskitekijä koronassa. Kokemuksen ja tietämyksen karttuessa THL ja muut viranomaiset päivittävät tietoja muun muassa riskiryhmän määrittelystä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ne astmaa sairastavat, joilla on astmaoireita säännöllisestä lääkityksestä huolimatta, kuuluvat riskiryhmään. Lääkäri arvioi tarvittaessa, onko astmasi niin vaikea, että kuulut riskiryhmään.  

Jos sinulla on käytössä hengitettävät astmalääkkeet kausiluonteisesti flunssan aikana tai siitepölykaudella, et kuulu riskiryhmään.

Jos astmaoireesi pysyvät hyvin hallinnassa normaalilla astmalääkityksellä, et kuulu riskiryhmään.

Vaikka sinulla on astma, se ei automaattisesti tarkoita, että jos saat koronatartunnan, se olisi vaikea ja pitkäkestoinen. On astmaatikkoja, jotka ovat sairastaneet koronan lieväoireisena kotona. Ota yhteyttä omaan hoitavaan yksikköösi, jos oireet pahenevat.
 

Vaikuttaako koronapandemia astman hoitoon?

On tärkeää etenkin nyt, että käytät hengitettäviä lääkkeitä lääkärin määräämien annosmäärien mukaan säännöllisesti. Kortisonipohjainen lääke hoitaa astmaattista tulehdusta keuhkoputkissa. Käytä sitä säännöllisesti oireista huolimatta, jos lääkäri on näin määrännyt.

Keuhkoputkia avaava lääke ei hoida astmaattista tulehdusta, vaan helpottaa hengittämistä. Käytä sitä tarvittaessa lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkeannosten määrää ei tarvitse nostaa vain siksi, että meillä on koronapandemia. Säännöllinen lääkärin ohjeiden mukainen lääkitys on kuitenkin nyt erityisen tärkeää, jotta koronatartunnan sattuessa keuhkosi olisivat mahdollisimman hyvässä kunnossa.

Mikäli astmaoireesi pahenevat nyt siitepöly- ja katupölykauden alettua, ota yhteys ensin omaan hoitavaan yksikköösi. Älä mene hengitystieoireisena korona-asemalle, jos tiedät, että oireesi liittyvät astmaan.
 

Astmalääkkeiden kausiluonteinen käyttö

Siitepöly ja katupöly voivat aiheuttaa astman oireita, joihin tarvitaan astmalääkkeiden kausiluontoista käyttöä. Nyt esiintyy myös hengitystieinfektioita (muitakin kuin koronavirusta), jolloin astmalääkitys voi olla tarpeen.

Jos lääkärisi on määrännyt astmalääkkeet vain kausiluontoiseen käyttöön, aloita lääkkeiden käyttö, jos sinulla on astmaattisia oireita, kuten yskää, hengityksen vinkumista tai limaisuutta. Aloita nimenomaan hoitava lääke – sen vaikutus näkyy noin viikon säännöllisen käytön jälkeen.

Siitepölyn tai katupölyn aiheuttamien oireiden hoitoon lääkkeitä käytetään koko siitepölykauden ajan ja noin viikon oireiden loppumisen jälkeen. Hengitystieinfektion jälkeen kausiluontoisesti käytettävän hoitavan lääkkeen käytön voit lopettaa, kun sinulla ei ole ollut oireita noin viikkoon.
 

Älä hamstraa lääkkeitä

On tärkeää muistaa, että hengitettäviä lääkkeitä ei pidä hamstrata apteekeista. Väliaikaiset lääkkeiden saatavuusongelmat johtuvat siitä, että lääkkeitä on ostettu varmuuden vuoksi varastoon isoja määriä.

Nyt lääkkeitä voi ostaa korkeintaan kolmen kuukauden annokset. Edes se ei ole tarpeen, sillä Suomessa on hyvät varmuusvarastot.

 

Kokoamme sivuillemme tietoa koronaviruksen vaikutuksesta astmaa ja allergioita sairastaviin. Lue myös THL:n ajantasainen koronavirusseuranta ja ohjeistus kansalaisille.

Sivua päivitetty: 25.3.2020