Koronavirukselta suojautuminen on astmaatikolle erityisen tärkeää

12.3.2020

Allergia-, iho- ja astmaliitto kehottaa astmaa sairastavia erityiseen huolellisuuteen infektioiden ehkäisyssä. Hyvä käsihygienia on tärkein keino.

Koronaviruksen aiheuttama COVID-19-tartuntatautiepidemia herättää huolta myös astmaa sairastavissa. Virusten aiheuttamat taudit, kuten koronainfektio, ovat suurempi riski henkilölle, jolla on astma tai jokin muu perussairaus. Astmaa sairastaa noin 10% suomalaisista.

Allergia-, iho- ja astmaliitto kehottaa astmaa sairastavia ja heidän läheisiään erityiseen huolellisuuteen infektioiden torjunnassa. Arkielämässä omaa tartuntariskiä voi vähentää huolehtimalla ensisijaisesti hyvästä käsihygieniasta, hengityssuojaimista ei ole hyötyä.

”Suosittelemme noudattamaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeita eli tehostamaan käsihygieniaa ja vähentämään sosiaalisia kontakteja, erityisesti paikkoja, joissa kokoontuu paljon ihmisiä. Torjuntatoimet ovat tärkeitä, jotta pystytään ehkäisemään kaikkien, mutta etenkin riskiryhmiin kuuluvien sairastumista”, sanoo asiantuntija Kaisa Toikko Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

Astmaa sairastavalla tavanomainenkin flunssa ja influenssa voivat aiheuttaa astman pahenemista ja infektioiden pitkittymistä. Jokaisella astmaa sairastavalla tulisi olla henkilökohtainen lääkärin antama ohje pahenemisvaiheen lääkitykseen.

Allergia- ja astmaneuvontaan on tullut lukuisia yhteydenottoja koronavirusepidemiaan liittyen.

”Ihmisillä on ymmärrettävästi huoli omasta ja läheisten terveydestä. Seuraamme aktiivisesti tilannetta ja tiedotamme kohderyhmäämme. Infektioiden torjunta on astmaa sairastavalle aina tärkeä asia ja toki kaikkien yhteinen asia”, muistuttaa Kaisa Toikko.

Myös Allergia- iho- ja astmaliitto on ottanut käyttöön vaihtoehtoisia tapoja kokoontumisille. Tarjoamme jäsenillemme vertaistukea verkossa ja puhelinneuvontaa. Verkkotapaamiset, puhelinkokoukset ja etätyö mahdollisuuksien mukaan voivat osaltaan vähentää infektioiden leviämistä.

Lisätietoa

Tarkempaa tietoa koronaviruksesta THL:n sivuilta
THL:n puhelinneuvonta 0295 535 535

Sivua päivitetty: 12.3.2020