Keuhkoputkia avaavien lääkkeiden myyntiä rajoitetaan

9.4.2020

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on päättänyt salbutamolivalmisteiden eli keuhkoputkia avaavien lääkkeiden myynnin rajoittamisesta 9.4. - 30.6.2020. Tämä koskee lääkevalmisteita kauppanimellä Airomir, Buventol sekä Ventoline.

Päivitys 14.5.: rajoitus jatkuu kesäkuun loppuun asti, toisin kuin aiemmin oli ilmoitettu.

Sosiaali- ja terveysministeriö on päättänyt 8.4.2020 valmiuslain nojalla salbutamolivalmisteiden myynnin rajoittamisesta. Tämä rajoitus ei koske muita astman hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä.

Myyntiä rajoitetaan niin, että apteekki saa toimittaa enintään kuukauden hoitoaikaa vastaavan määrän. Apteekki tarkastaa salbutamol-lääkettä ostettaessa kaikki salbutamolia sisältävät lääkemääräykset ja niiden edelliset toimitukset.

Apteekki saa toimittaa seuraavan lääke-erän salbutamolia aikaisintaan:

  • 4 viikkoa ennen edellisen erän loppumista, kun lääkeainetta on edellisellä kerralla ostettu 3 kuukauden hoitoaikaa vastaava määrä
  • 3 viikkoa ennen edellisen erän loppumisesta, kun lääkeainetta on edellisellä kerralla ostettu 2 kuukauden hoitoaikaa vastaava määrä
  • 2 viikkoa ennen edellisen erän loppumista, kun lääkeainetta on edellisellä kerralla ostettu 1 kuukauden hoitoaikaa vastaava määrä

Koronaepidemian leviäminen on johtanut siihen, että kuluttajien lääkkeiden tavanomainen tarve epidemian vuoksi on kasvanut tietyissä lääkeryhmissä. Tämä epidemia on aiheuttanut lääkevalmisteiden epätarkoituksenmukaista hankkimista, joka vaikeutti lääketukkukauppojen mahdollisuuksia toimittaa lääkkeitä yhdenvertaisesti apteekkeihin.

Päätös on nähtävänä kokonaisuudessaan STM:n sivuilla.

 

Artikkelia on päivitetty 14.5.2020. Kokoamme sivuillemme tietoa koronaviruksen vaikutuksesta astmaa ja allergioita sairastaviin. Lue myös THL:n ajantasainen koronavirusseuranta ja ohjeistus kansalaisille.

 

Sivua päivitetty: 14.5.2020