Ilmalämpöpumppu ei ole ratkaisu tunkkaiseen sisäilmaan

15.12.2014

Ilmalämpöpumput ovat lisänneet suosiotaan viime vuosina. Hengitysliiton ja Allergia- ja astmaliiton mukaan ilmalämpöpumppu on hyvä apu sisätilojen lämmittämisessä ja viilentämisessä.

Ilmalämpöpumppu on huomattavasti edullisempi kuin sähkölämmitys ja toimii varsinaisen lämmitysjärjestelmän rinnalla vähentäen kokonaislämmityskustannuksia. Talvella laite siirtää lämpöä ulkoilmasta sisäilmaan lämmittäen sisätiloja ja kesällä päinvastoin viilentäen sisätiloja. 

- Ilmalämpöpumppu ei riitä ainoaksi lämmityslaitteeksi, vaan se on lisälämmönlähde. Syksyllä sillä voi myöhentää peruslämmityksen käyttöönottoa. 15-20 asteen pakkasilla laite on suorituskyvyn äärirajoilla, sanoo sisäilma- ja korjausneuvontapalvelun päällikkö Tuula Syrjänen.

Syrjänen muistuttaa, että ilmalämpöpumppu ei ole ratkaisu tunkkaiseen ilmaan. Laite sekoitetaan usein ilmanpuhdistimiin tai ilmanvaihtojärjestelmiin.

Ilmalämpöpumppuja mainostetaan väittämällä, että ne poistavat sisäilmasta bakteerit ja homeet. Tämän tueksi Syrjänen ei ole nähnyt tutkimustuloksia.

- Ilmalämpöpumpuissa on suodattimia, mutta varsinaisia ilmanpuhdistimia ne eivät ole, huomauttaa Syrjänen.

- Jos sisätiloista on mitattu suuria pitoisuuksia bakteereita, oikea korjaustapa on silloin ilmanvaihdon parantaminen. Jos taas rakennuksessa on havaittu homeongelma, tulee rahat laittaa rakenteiden korjaamiseen.

Ilmalämpöpumput eivät myöskään korvaa toimivaa ilmanvaihtojärjestelmää eli ne eivät poista sisätiloista likaista ilmaa eivätkä tuo raikasta ilmaa tilalle.

- Jos sisäilma on pölyistä, pinnat siivotaan ja jos sisäilma on tunkkaista, tarkistetaan rakennuksen ilmanvaihtojärjestelmän toimivuus, opastaa Syrjänen.

Muista säännöllinen huolto
Säännöllinen huolto lisää ilmalämpöpumpun ikää ja energiatehokkuutta. Ilmalämpöpumppu vaatii muita lämmityslaitteita enemmän huoltoa, koska se kierrättää sisäilmaa, jolloin pölyt jäävät sisäyksikön suodattimiin.

Allergia- ja astmaliitto ja Hengitysliitto muistuttavat, että ilmalämpöpumppu on huollettava säännöllisesti. Sisäyksikkö tulisi imuroida vähintään kerran kuukaudessa ja suodattimet puhdistaa parin viikon välein.

- Huolto saattaa jäädä tekemättä, koska ilmalämpöpumppu sijaitsee hankalassa paikassa, yleensä korkealla seinällä. Jo laitetta asennettaessa tulisi yhdessä asentajan kanssa käydä läpi laitteen käyttö ja huolto, jotta osaa käyttää laitetta oikein ja huoltaa ohjeiden mukaan. Kerran kahdessa vuodessa huolto tulisi tehdä ammattilaisen toimesta, sanoo Tuula Syrjänen.

Laitteen mukana on oltava suomenkieliset käyttöohjeet, joihin tulee tutustua huolellisesti. Myös myyjään voi ottaa yhteyttä, jos on epäselvyyttä.

- Huollon helppous voisi olla yhtenä valintaperusteena jo laitteen ostovaiheessa, ehdottaa Syrjänen.

Selkeät ohjeet kuvineen ilmalämpöpumpun puhdistuksesta ja huollosta on Allergia- ja astmaliiton sekä Hengitysliiton verkkosivuilla.

Lisätietoja toimituksille

Tuula Syrjänen, Hengitysliiton ja Allergia- ja astmaliiton sisäilma- ja korjausneuvonnan päällikkö,
puh. 040 733 6702

Sivua päivitetty: 20.3.2015