Ihoviikko 2020: Jokainen iho saa olla ja näkyä

5.11.2020

Harvan iho näyttää samalta kuin mainoskuvissa, eikä sitä tarvitse piilotella, muistuttaa Allergia-, Iho- ja Astmaliitto Ihoviikolla 9.-15.11.2020.

Näkyvä ihottuma tai muut ihosairauden merkit iholla saattavat jo pikkulapsilla aiheuttaa erilaisuuden kokemuksia ja johtaa sosiaalisten tilanteiden välttämiseen. Erilaisuuden kokeminen voi alentaa itsetuntoa ja vaikuttaa haitallisesti minäkuvan kehitykseen.

”Ihotauteja sairastavat kokevat usein, että sairaus vaikuttaa itsetuntoon, sosiaalisiin suhteisiin, uravalintoihin ja työssä suoriutumiseen. Monet kokevat sairauden olevan iso osa heidän identiteettiään ja vaikuttavan merkittävästi heidän sekä heidän läheistensä elämään”, sanoo asiantuntija Kaisa Toikko Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

Ihoviikko 2020 täyttää sosiaalisen median tavallisten ihmisten erilaisilla ihoilla kiiltokuvamaisten kuvien sijaan. Näytämme, että ihosairaudet voivat jättää jälkensä iholle, mutta sitä ei tarvitse hävetä tai piilotella. Jokainen iho ansaitsee rakkautta ja huolenpitoa sellaisena kuin on.

”Minulle ihopositiivisuus tarkoittaa sitä, että ihoni saa olla ja näkyä”, kommentoi Iina, Allergia-, iho- ja astmaliiton somelähettiläs ja Ihoviikon valokuvissa esiintyvä vapaaehtoinen malli.

Kanssaihmisillä ja heidän asenteillaan voi olla suuri merkitys ihosairaan arkeen ja itsetuntoon: ”Kysymys, mitä ihollani oikein on, on kuin märkä rätti heitettäisiin vasten kasvoja. Juuri tällaiset harmittomaksi ajatellut heitot saavat normaalista poikkeavan ihon omaavat ihmiset verhoamaan itseään peittäviin vaatteisiin, ettei tarvitsisi vastata uteluihin”, huomauttaa Minna, joka toimii myöskin Ihoviikon kasvona ja Allergia-, iho- ja astmaliiton somelähettiläänä.

Jokainen voi osoittaa tukensa ihotauteja sairastaville osallistumalla Ihoviikon aikana #minunihoni-somekampanjaan. Tempaus kannustaa kertomaan tarinoita erilaisista ihoista ja ihmisistä niiden sisällä.

”Olen pikkuhiljaa alkanut oppimaan, että ihoni ei määrittele minua ihmisenä”, kertoo Alina, Ihoviikon malli ja Allergia-, iho- ja astmaliiton somelähettiläs.
 

Allergia-, iho- ja astmaliiton järjestämää Ihoviikkoa vietetään 9.-15.11.2020. Kampanja on toteutettu yhteistyössä Dermosilin kanssa. Lue lisää: www.ihoviikko.fi

Sivua päivitetty: 5.11.2020