Ihotautia sairastavat kohtaavat epäasiallista kommentointia

7.11.2022

Tuijottaminen, epäasiallinen kommentointi ja hyvää tarkoittavat neuvot voivat rikkoa ihotautia sairastavan ihorauhaa ja heikentää hänen itsetuntoaan. Allergia-, iho- ja astmaliiton kyselyssä ihotautia sairastaville 90 prosenttia koki, että heidän ihorauhaansa oli rikottu.

Allergia-, iho- ja astmaliitto kannustaa Ihoviikolla 7.–13.11. suhtautumaan kehopositiivisesti niin omaan kuin toistenkin ihoon. Itse kunkin kehoa tulee kunnioittaa. Jokainen iho on upea ja arvokas ja jokaisella on oikeus ihorauhaan.

– Ihotautia on raskasta sairastaa ja muiden kommentit tekevät sen vielä raskaammaksi. Kun sairastava tekee kaikkensa hoitaakseen ihoaan, ja silti joku tulee kommentoimaan ikävästi tai neuvomaan, niin tuntuuhan se pahalta. Kansainvälisten tutkimusten mukaan ihotauti voi vaikuttaa heikentävästi sairastavan minäkuvaan ja itsetuntoon, kertoo allergia-, iho- ja astma-asiantuntija Katariina Ijäs.

Ihotaudit ovat erittäin yleisiä ja niitä tunnetaan tuhansia. Yksi yleisimmistä on atooppinen ihottuma, jota sairastaa yli miljoona suomalaista jossain vaiheessa elämäänsä.

Ihotautia tuijotetaan ja kommentoidaan

Allergia-, iho- ja astmaliitto teki kyselyn ihorauhan rikkomisesta syyskuussa eri ihotauteja sairastavien suljetuissa vertaistukiryhmissä Facebookissa. Ryhmissä on yhteensä noin 7500 jäsentä. Heistä vastasi kyselyyn 125 henkilöä.

Kyselyyn vastanneista 89,3 prosenttia kertoi, että heidän ihorauhaansa oli rikottu. Vastanneista 94,3 prosenttia kertoi, että heitä oli tuijotettu ja heidän ihoaan oli kommentoitu. Heistä 23,8 prosenttia kertoi, että tuijottamista tapahtuu kerran kuukaudessa tai useammin. Kommentteja ihostaan oli saanut 18,5 prosenttia kerran kuukaudessa tai useammin.

– Haluaisin käydä lasten kanssa uimassa, mutta en voi, koska kommentointi selän takana ja tuijottelu satuttavat. Kun vielä painoakin on "hiukan" liikaa, on itsetunto valmiiksi pohjamudissa. Olisi ihanaa, jos joskus voisin liikkua kesällä ulkona t-paidassa ja shortseissa ilman tuijottelua, kertoi eräs kahta ihotautia sairastava.

Tyypillistä myös on, että ihotautia sairastavat kuulevat neuvoja ulkopuolisilta ihoonsa liittyen, miten sitä pitäisi hoitaa tai miten iho paranisi. Kyselyyn vastanneista 91 prosenttia oli saanut neuvoja. Heistä 23 prosenttia kuuli niitä kuukausittain tai useammin.

– Jopa oppilaiden vanhemmat kauhistelevat ihoani, antavat voidevinkkejä ja ostavat kevätlahjaksi ryppyvoiteita. Eräs sanoi minulle, että kyllä ihoni paranee, kunhan saan omat sisäiset solmuni auki. Hänen mielestään atopiani on vain psyykkistä, kertoo kyselyyn vastannut opettaja.

Kiusaamista ihotaudin vuoksi vastanneista oli kokenut jossakin vaiheessa elämäänsä yli puolet. 8,3 prosenttia kiusattiin kuukausittain tai useammin. Vastanneista 43,8 prosenttia kertoi, että heitä ei ole koskaan kiusattu ihon vuoksi koulussa, harrastuksissa tai työpaikalla.

Allergia-, iho- ja astmaliiton järjestämää Ihoviikkoa vietetään tänä vuonna 7.–13.11. teemalla Ihorauha. Viikon aikana liiton jäsenyhdistykset järjestävät eri puolilla Suomea tapahtumia, tarjoavat tietoa, neuvontaa ja vertaistukea.

Lisätietoja

Allergia-, iho- ja astma-asiantuntija, Katariina Ijäs, puh. 040 188 1540, katariina.ijas@allergia.fi

Ihotautia sairastavien kokemusasiantuntijoiden haastattelupyynnöt:
Verkkoasiantuntija Anu Sauliala, puh. 044 514 7957, anu.sauliala@allergia.fi

Ihotautia sairastavien tarinoita ihorauhasta

Ihoviikko

Sivua päivitetty: 7.11.2022