Erityisruokavaliota noudattavan on oltava tarkkana ravintolassa

13.12.2017

Keliakialiitto ja Allergia-, iho- ja astmaliitto ovat huolissaan ravintoloiden vaihtelevista tavoista merkitä ruoka-annosten sisältämät allergeenit. Erityisruokavaliota noudattavien on itse muistettava tarkistaa, mitä merkinnät tarkoittavat.

Useimmat ravintolat merkitsevät ruokalistoihin jollain tavalla soveltuuko annos erityisruokavalioita noudattaville, mutta merkitsemiskäytännöt vaihtelevat ravintoloittain ja maittain. Esimerkiksi ruotsinlaivoilla merkinnät ovat päinvastaiset kuin yleisesti Suomessa käytetyt.

Sama merkintä voi tarkoittaa, että annos sisältää tiettyä ruoka-ainetta tai ei sisällä sitä tai, että se voidaan valmistaa ilman tätä ruoka-ainetta. Merkintänä voidaan käyttää joko kirjainta tai symbolia.

- Ravintolahenkilökunnan tulee tietää, mitä annos sisältää, mutta myös miten se on valmistettu. Vaikeaa ruoka-allergiaa sairastaville voi aiheutua hengenvaarallinen tilanne, jos annos on valmistettu samassa astiassa allergisoivan ainesosan kanssa, asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, iho- ja astmaliitosta tähdentää.

Ravintoloiden ja kahviloiden tuleekin huolehtia, että erityisruokavaliosta ilmoittavat merkinnät, esimerkiksi gluteeniton, laktoositon ja maidoton pitävät paikkansa.

- Koska käytäntö on tällä hetkellä hyvin sekava esimerkiksi gluteenitonta ruokavaliota noudattavan asiakkaan kannalta, kodin ulkopuolella ruokaillessa tulee olla erittäin tarkkana merkintöjen kanssa ja selvittää, mikä annos soveltuu omaan ruokavalioon, muistuttaa Keliakialiiton ravitsemusasiantuntija Sanna Arnala.

Huomiota pitää kiinnittää myös siihen, että allerginen voi olla mille tahansa ruoka-aineelle. Kahvila- ja ravintolahenkilökunnan saatavilla tulee olla täydellinen ainesosaluettelo siitä, mitä ruoka sisältää. Pelkkä gluteeniton tai laktoositon ei riitä. Vastuu on myös asiakkaalla.

Sivua päivitetty: 13.12.2017