Eduskunnan Pikkuparlamentissa keskusteltiin pitkäaikaissairaiden taloudellisesta ahdingosta

15.2.2024

Eduskunnan Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa 13.2. pidetyssä tilaisuudessa esiteltiin Allergia-, iho- ja astmaliiton, Reumaliiton, Psoriasisliiton sekä IBD ja muut suolistosairaudet ry:n tekemän pitkäaikaissairastamisen kustannukset -kyselyn tuloksia. Tapahtumaa seurasi paikalla ja verkon kautta yli 200 henkilöä.

Kyselyn mukaan 47 prosenttia vastaajista kokee pitkäaikaissairaudesta aiheutuneet kustannukset suhteessa kokonaistaloudelliseen tilanteeseen vähintään melko suurena rasitteena. Tilanne on huonontunut, sillä vastaava prosenttiluku oli vuonna 2018 tehdyssä kyselyssä 33.  

Tilaisuudessa esiteltiin kyselyn keskeiset tulokset, järjestöjen kommenttipuheenvuorot sekä kuultiin kokemuspuheenvuoro. Paikalla oli eduskunnan Allergia- ja astmaverkoston puheenjohtajisto, Tiina Elo (vihr.), Eeva-Johanna Eloranta (sdp.) ja Mari-Leena Talvitie (kok.). Lisäksi paikalla oli muiden järjestöjen verkostojen puheenjohtajat Niina Malm (sdp.), Oskari Valtola (kok.) ja Saku Nikkanen (sdp.). Myös sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) piti puheenvuoron tilaisuudessa.

Järjestöt toistivat tilaisuudessa ehdotuksensa lääkemaksukaton osittamisesta vuoden ajalle ja kaikkien maksukattojen yhdistämisestä. Tämä sai kannatusta kansanedustajilta. Järjestöt myös kiittivät ministeriä siitä, että lääkemaksukaton osittaminen on kirjattu myös hallitusohjelmaan.  

Katso tilaisuuden tallenne

Voit katsoa tilaisuuden tallenteen 28.2.2024 saakka.

Lisätietoa

Tutustu tuloksiin tarkemmin Kustannuskyselyn tulosten esittely [pdf-tiedosto].

Mediatiedote: Hälyttävä tulos järjestökyselyssä: Pitkäaikaissairaiden taloudellinen tilanne heikentynyt

Sivua päivitetty: 15.2.2024