Eduskunnan allergia- ja astmaverkoston puheenjohtajana jatkaa Tiina Elo

26.5.2023

Allergia-, iho- ja astmaliiton toiminnanjohtaja Paula Hellemaa, kansanedustajat Tiina Elo ja Mari-Leena Talvitie sekä liiton erityisasiantuntija Risto Heikkinen eduskunnan allergia- ja astmaverkoston järjestäytymiskokouksessa Pikkuparlamentissa.

Eduskunnan allergia- ja astmaverkosto valitsi järjestäytymiskokouksessaan 23.5. verkoston puheenjohtajaksi vuodelle 2023 kansanedustaja Tiina Elon (vihr.). Elo toimi verkoston vetäjänä myös vuonna 2022.

Verkoston varapuheenjohtajiksi valittiin kansanedustajat Mari-Leena Talvitie (kok.) ja Eeva-Johanna Eloranta (sd.). Myös Talvitie toimi verkoston puheenjohtajistossa viime vuonna.

Vuonna 2016 perustettu eduskunnan allergia- ja astmaverkosto toimii yhteistyössä Allergia-, iho- ja astmaliiton kanssa. Verkosto tarjoaa liiton sosiaali- ja terveyspoliittiselle toiminnalle tärkeän yhteyden kansalliseen päätöksentekoon. Sen kautta jaetaan ajankohtaista tutkimus- ja kokemustietoa allergiaa ja astmaa sairastavien arjesta sekä välitetään kansanedustajille tietoa liiton edustamista sairauksista.

– Olen iloinen, että saan jatkaa verkoston johdossa ja olla osaltani lisäämässä vuoropuhelua allergioista ja astmasta kärsivien tilanteen helpottamiseksi. Eduskunnan allergia- ja astmaverkoston tehtävänä on lisätä ymmärrystä näiden sairauksien kanssa elämisestä sekä parantaa allergiaa ja astmaa sairastavien asemaa, puheenjohtaja Elo sanoo.

– Näen verkoston tärkeänä keinona tiivistää kansanedustajien välistä yhteistyötä allergiaa ja astmaa sairastavien terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi yli puoluerajojen, varapuheenjohtaja Talvitie toteaa.

Allergiat ja astma ovat kansantaloudellisesti merkittäviä kansansairauksia, joista aiheutuu yhteiskunnalle vuosittain arviolta 1,3–1,6 miljardin euron kustannukset. Allergioiden ja astman hoidolla ja ennaltaehkäisyllä voidaan parantaa suomalaisten hyvinvointia ja elämänlaatua merkittävästi.

– Tulevalla hallituskaudella ajankohtaisia teemoja ovat esimerkiksi sujuva hoitoon pääsy hyvinvointialueilla sekä pitkäaikaissairaiden työllistymisen esteiden purkaminen, varapuheenjohtaja Eloranta muistuttaa.

Puheenjohtajiston lisäksi eduskunnan allergia- ja astmaverkoston toiminnassa ovat tällä hetkellä mukana Fatim Diarra (vihr.), Aki Lindén (sd.), Saku Nikkanen (sd.), Ilmari Nurminen (sd.), Antti Kurvinen (kesk.) ja Päivi Räsänen (kd.). Verkoston muodostuminen on vielä kesken, ja sen kokoonpano täydentyy syksyyn mennessä.

Lisätietoja

Eduskunnan allergia- ja astmaverkosto

Sivua päivitetty: 26.5.2023