Biologinen lääke voidaan pian vaihtaa apteekissa

24.1.2024

Biologisten lääkkeiden vaihtaminen apteekeissa alkaa huhtikuun alusta lähtien. Vaihto voidaan tehdä samankaltaiseen, edullisempaan lääkkeeseen.

Lääkäreillä on lakisääteinen velvollisuus määrätä edullisinta hoitoon soveltuvaa biologista lääkettä. Vuoden 2024 alussa voimaan tulleen lakimuutoksen myötä lääkevaihto edullisempaan valmisteeseen voidaan tehdä jatkossa myös apteekissa. Lääkevaihdon laajeneminen apteekkeihin toteutetaan porrastetusti huhtikuusta alkaen.

Ensimmäisenä lääkevaihdon piiriin tulevat enoksapariinivalmisteet, joita käytetään laskimotukosten estoon ja hoitoon. Tammikuussa 2025 lääkevaihto apteekeissa laajenee insuliineja lukuun ottamatta kaikkiin muihin biologisiin lääkkeisiin, joilla hoidetaan esimerkiksi astmaa.

Lääkevaihdon laajentamisella halutaan tehostaa biosimilaarien käyttöönottoa ja hillitä lääkekorvauskustannusten kasvua. Alkuperäinen biologinen lääke ja sen kanssa samankaltainen lääke, eli biosimilaari, ovat yhtä tehokkaita ja yhtä turvallisia. Biosimilaari sisältää samaa vaikuttavaa ainetta kuin alkuperäislääke.

Astmaa ja ihotauteja sairastavilla on jonkin verran käytössä biologisia lääkkeitä.

Lisätietoa:

Fimean tiedote: Biologinen lääke voidaan pian vaihtaa apteekissa edullisempaan vaihtoehtoon
Fimea: Biologisten lääkkeiden lääkevaihto

Sivua päivitetty: 24.1.2024