Allergiaperheiden palaute sai aikaan elokuvakohtauksen poiston

16.2.2018

Maaliskuun lopussa Suomessa ensi-iltaan tulevassa lapsille suunnatussa Petteri Kaniini -elokuvassa oli kohtaus, joka herätti allergiaperheiden suuttumuksen heti elokuvan julkaisun jälkeen.

Kohtauksessa kanit hyökkäsivät allergisen hahmon kimppuun karhunvatukoita viskoen. Yksi marja päätyi miehen suuhun, minkä jälkeen hän sai vakavan anafylaktisen kohtauksen ja joutui pistämään itseään adrenaliini-injektorilla.

Kohtaus suututti allergisten lasten vanhemmat ja herätti laajasti paheksuntaa sosiaalisen median keskusteluissa myös Suomessa. Allergiaperheiden mielestään elokuvan kohtaus oli ”ihan käsittämätöntä ja järkyttävää”. Elokuvan tuotantoyhtiö reagoi palautteeseen nopeasti, ja kohtaus leikattiin pois elokuvasta pian ensi-illan jälkeen.

Allergia-, iho- ja astmaliitto pitää allergialla kiusaamista vaarallisena ilmiönä, jota ilmenee ajoittain myös oikeassa elämässä, ei pelkästään valkokankaalla. Elokuvassa ollut kohtaus johti todelliseen hengenvaaraan. Tilanne on yhtä vakava todellisuudessa, jos anafylaksian mahdollisuuteen ei suhtauduta vakavasti.

Liitto toivookin, että vakavia allergioita käsiteltäisiin kodeissa, päiväkodeissa ja kouluissa asiallisesti ja oikeaan tietoon perustuen. Allergioilla kiusaamiselle pitää nollatoleranssi.

Tietoa anafylaksiasta löytyy Allergia-, iho- ja astmaliiton kotisivuilta, ja siellä on myös video anafylaktisen kohtauksen ensiavusta.

Petteri Kaniini on Beatrix Potterin luoma hahmo, joka seikkailee kirjoissa, tv-sarjassa ja valkokankaalla. Uusimman elokuvan Suomen ensi-ilta on maaliskuun 30. päivänä.

Sivua päivitetty: 16.2.2018