Allergiaa vai koronaa?

15.5.2020

Siitepölyallergia oireilee aivasteluna, nenän vuotamisena, silmien kutinana ja joskus myös astmaoireina. Koronan oireet ovat samankaltaiset.

Nyt allergiset miettivät kouluun, päiväkotiin tai töihin menemistä. Ohjeistus on, että kouluun, päiväkotiin tai töihin ei mennä oireisena. Tämä koskee myös siitepölyallergisia.

- On vaikea erottaa, onko kyse allergiaoireesta, flunssasta vaiko koronasta. Kuume ei tosin kuulu allergiaoireisiin, mutta koronakin voi olla kuumeeton tai vähäoireinen. Siksi on syytä jäädä kotiin, kunnes on oireeton, sanoo aisantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

Koivun siitepölymäärät ovat tällä hetkellä Norkko.fi -tietojen mukaan runsaita lähes koko maassa. Norkkolaskennan perusteella siitepölykauden pitäisi kuitenkin olla keskimääräistä helpompi.

Oireita voi helpottaa

Anne Vuorenmaa tähdentää, että siitepölyallergian oireita helpotetaan allergialääkkeillä, joita saa apteekista käsikauppalääkkeinä. Antihistamiinitabletti on yleisin allergialääke. Jos antihistamiinia joutuu käyttämään pitempiä jaksoja, on hyvä pyytää lääkäriltä resepti, jolloin lääke tulee edullisemmaksi.

- Aina pelkkä antihistamiinilääkitys ei riitä, vaan tarvitaan lisäksi paikallishoitoja eli silmätippoja ja nenäsumutteita. Allergisen nuhan nenäsumute on kortisonipohjainen nenäsumute. Astmaoireita hoidetaan hengitettävillä astmalääkkeillä. Jos astman kaltaisia oireita ilmenee, eikä astmaa ole aiemmin todettu, on hyvä hakeutua lääkäriin, Anne Vuorenmaa sanoo.

Siitepölyallergian syytä hoidetaan siedätyshoidolla, mutta sitä ei voi aloittaa nyt. Siedätyshoidon aika on syksyllä, kun siitepölykausi on ohi.

- Nyt on kuitenkin tärkeää kirjata oireet ja lääkitys muistiin suunniteltua siedätyshoitoa varten. Siedätyshoitoon hakeudutaan oman lääkärin lähetteellä terveysaseman tai työterveyshuollon kautta. Siedätyshoito on hyvä aloittaa hyvissä ajoin syksyllä, jotta tulevaa siitepölykautta vastaan saadaan jo mahdollisimman hyvä teho, Vuorenmaa jatkaa.

Kokoamme sivuillemme tietoa koronaviruksen vaikutuksesta astmaa ja allergioita sairastaviin. Lue myös THL:n ajantasainen koronavirusseuranta ja ohjeistus kansalaisille.

Sivua päivitetty: 15.5.2020