Allergia- ja astmaliitto: Vesi kostuttaa, ei kuivata ihoa

7.9.2015

Allergia- ja astmaliitto kehottaa kuivaihoisia nauttimaan pitkistä kylvyistä. Virheellinen käsitys veden ihoa kuivattavasta vaikutuksesta elää tiukassa.

Allergia- ja astmaliiton asiantuntijat oikovat säännöllisesti mielikuvaa, että kuivaa ihoa pitäisi pestä vain harvakseltaan. Hoito-ohje on päinvastainen: Pitkät, jopa 15 minuutin kylvyt kostuttavat kuivaa ja atooppista ihoa kunnolla. Myös lyhyemmistä pesuista on apua.

- Peseydy haalealla vedellä ja käytä saippuan sijasta perusrasvaa. Saippuoista nestemäinen on palasaippuaa hygieenisempi vaihtoehto. Kuiva ja herkistynyt iho pestään hellävaraisesti taputellen. Pesusienellä hankaaminen saattaa ärsyttää ihoa, allergianeuvoja, koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaa ohjeistaa.

- Myös sauna sopii atoopikolle ja kuivaihoiselle. Liian kuumia löylyjä ei pidä ottaa, jotta ihoa ei ala kuumottaa. Hiki pestään saunan, kuten myös liikunnan jälkeen heti pois, Anne Vuorenmaa neuvoo.

Allergia- ja astmaliiton mukaan runsaat pesut auttavat myös kuivaa päänahkaa. Perusvoide sopii hiustenkin pesuun.

Peseytymisen jälkeen iho kuivataan kevyesti pyyhkeellä painellen. Pyyhekuivalle iholle taputellaan kosteuttavaa voidetta myötäkarvaan. Voide sitoo kylvyn jälkeisen kosteuden iholle.

Allergia- ja astmaliiton mukaan väestöstämme 15 – 20 prosenttia sairastaa atooppista ihottumaa. Kuivuus ja kutina ovat atooppisen ihottuman tyypillisiä oireita. Liiton Atooppinen iho –opas kertoo kattavasti atooppisen ja kuivan ihon hoidosta. Opas on saatavilla liiton allergia.fi -palvelussa.

 

Lisätietoja toimituksille
Allergianeuvoja, koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaa, p. 040 558 3714
Allergianeuvoja Marjo Tähtinen, p. 040 1522 024

Tiedottaja Elina Demir, p. 040 544 9728, tiedotus@allergia.fi

 

Sivua päivitetty: 7.9.2015