Allergia- ja astmaliitto valtakunnallisena 112-päivänä: Anafylaksia vaatii aina soiton hätänumeroon

7.2.2017

Allergia- ja astmaliitto muistuttaa, että anafylaksia on hengenvaarallinen allerginen reaktio, joka vaatii nopean ensiavun: pistos adrenaliini-injektorilla ja soitto hätänumeroon. Valtakunnallista 112-päivää vietetään 11. helmikuuta.

Allergia- ja astmaliitto painottaa, että ensiapu on kansalaisvelvollisuus myös anafylaksiassa. Ensiapuna käytettävän adrenaliini-injektorin käyttöön on hyvä tutustua jo etukäteen esimerkiksi ohjevideolta

- Vakavaa allergiaa sairastavan on syytä pitää injektori mukanaan, koska tilanne saattaa tulla yllättäen etenkin ruoka-allergiassa, muistuttaa asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

Allergia- ja astmaliiton mukaan vakavat ruoka-allergiat, pistiäisallergiat ja lääkeaineallergiat ovat tyypillisimpiä anafylaksian aiheuttajia.

Anafylaksia-ranneke yhdistyksistä

Ulkopuolisen voi olla vaikeaa tunnistaa anafylaksiaa. Allergia- ja astmaliitto on teettänyt anafylaksiarannekkeen reaktion tunnistamisen tueksi. Rannekkeen saa henkilökohtaisesti noutamalla paikallisesta allergia- ja astmayhdistyksestä. Liiton asiantuntija painottaa, että ranneke on vain lisäapu tunnistamiseen, ei kriteeri ensiavun antamiseen.

Anafylaksia ilmenee tyypillisesti iho- ja hengitystieoireina. Alussa iho saattaa pistellä ja punoittaa, oireiden edetessä mukaan tulee kutinaa ja ihottumaoireita. Tyypillisiä hengitystieoireita ovat palan tunne kurkussa ja hengityksen vinkuminen. Tavallisia oireita ovat myös sydäntykytys, pahoinvointi ja vatsakipu.

Ensiapu anafylaksiassa
1. Adrenaliini-injektori, ensisijainen hoito
2. Soitto 112
3. Antihistamiinia ja kortisonitabletit lääkärin ohjeen mukaan

Ohjevideot


Pirkanmaan Allergia- ja astmayhdistyksen ohjevideo.

Valtakunnallinen 112-päivä on eri Suomen turvallisuustoimijoiden yhteinen kampanja arjen turvallisuuden parantamiseksi. Lisätietoja kampanjasta ja siihen liittyvistä tapahtumista: www.112-paiva.fi

Lisätietoja toimituksille:

Asiantuntija Anne Vuorenmaa, p. 040 558 3714.

Tiedottaja Elina Demir, p. 040 544 9728
email: tiedotus@allergia.fi

Anafylaksiasta lisätietoa: www.allergia.fi/anafylaksia

112-päivänä allergia- ja astmayhdistykset järjestävät tapahtumia anafylaksia-teemalla. Katso tapahtumat: www.allergia.fi/jarjesto/112paiva/ 

Sivua päivitetty: 7.2.2017