Allergia- ja astmaliitto ja Hengitysliitto: Taloyhtiöiden parveke- ja sisätupakointi kiellettävä laissa

16.9.2014

Allergia- ja astmaliitto ja Hengitysliitto haluavat taloyhtiöiden parveke- ja sisätupakoinnin kuriin lain voimin. Järjestöt ovat asiassa toiveikkaita, koska kansallinen tupakkalainsäädäntö sekä asumisterveysohje ovat parhaillaan sosiaali- ja terveysministeriön uudistettavina. Tupakointi aiheuttaa taloyhtiöissä runsaasti ongelmia.

Euroopan unioni uudisti tupakkatuotedirektiivin viime keväänä. Nyt jäsenvaltioilla on kaksi vuotta aikaa saattaa EU-direktiivi käytäntöön ja tehdä samalla mahdollisia tiukennoksia kansallisella tasolla.

- Kun lainsäädäntöä uudistetaan, voivat taloyhtiöt kieltää sekä parveke- että sisätupakoinnin. Näin päästään parhaiten eroon tupakan aiheuttamista sisäilmaongelmista. Asuntoihin leviävä tupakansavu on paitsi terveyshaitta, myös viihtyvyystekijä, sanoo Tuula Syrjänen Allergia- ja astmaliiton ja Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonnasta.

Lisäksi Allergia- ja astmaliitto ja Hengitysliitto odottavat asumisterveysohjeeseen uudistusta, joka määräisi aistinvaraisen tupakan hajun havainnoin oikeuskelpoiseksi. Nikotiinipitoisuuksien mittaukset ovat vaikeita toimenpiteitä. Siksi aistinvaraisen havainnoinnin tulisi olla myös oikeuskelpoinen näitä asioita oikeudessa puitaessa.

- Aiemmin oikeus ei ole hyväksynyt aistinvaraisesti todettua hajuhaittaa terveyshaitaksi. Kuitenkin tupakan haju on merkki saastuneesta ilmasta. Asunnon sisätiloihin pinttyneet savujäämät ovat myös terveyshaitta, Tuula Syrjänen toteaa. 

Nykytilanne vaihtelee taloyhtiöittäin
Tämänhetkinen parveketupakoinnin säännöstely riippuu taloyhtiöistä. Jotkut yhtiöt ovat kieltäneet parveketupakoinnin. Hengitysliiton ja Allergia- ja astmaliiton sisäilma- ja korjausneuvontaan tulee yhä säännöllisesti kysymyksiä tupakanhajun leviämisestä asunnoissa.

- Jos tupakan haju leviää parvekkeelta naapuriasuntoihin ovien tai ikkunoiden kautta, asian selvittäminen aloitetaan keskustelemalla parvekkeella tupakoivan naapurin kanssa. Seuraavaksi pyydetään apua taloyhtiön isännöitsijältä ja hallitukselta yhteisten sääntöjen laatimiseksi. Viime kädessä turvaudutaan kunnan terveystarkastajaan. Taloyhtiö ei ole velvollinen tekemään rakennukseen muutoksia, kun savu leviää ikkunoiden tai ovien kautta, Tuula Syrjänen Allergia- ja astmaliiton ja Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonnasta kertoo.

Jos tupakan haju leviää asunnosta toiseen väärin toimivan ilmanvaihtojärjestelmän tai talon rakenteiden kautta, on taloyhtiöllä velvollisuus korjata haitta. Varsinkin vanhemmissa taloissa esimerkiksi seinien ja lattioiden läpiviennit eivät ole tiiviitä ja hajut leviävät helposti asunnosta toiseen.

Hengitysliiton ja Allergia- ja astmaliiton sisäilma- ja korjausneuvonta neuvoo ma - to klo 9 -15 numerossa 020 757 5181. Palvelu on maksutonta, puhelu maksaa normaalin puhelinmaksun verran. Neuvojat ovat rakennusalan ammattilaisia.

 

Lisätietoja toimituksille: 
Sisäilma- ja korjausneuvonnan päällikkö Tuula Syrjänen, p. 040 733 6702.

Tiedottaja Elina Demir, Allergia- ja astmaliitto, p. 040 544 9728, tiedotus@allergia.fi

Allergia- ja Astmaliitto ry jäsenyhdistyksineen on valtakunnallinen terveysjärjestö, jonka perustehtävänä on allergiaa ja astmaa sairastavien terveyden edistäminen.

Sivua päivitetty: 20.3.2015