Allergia- ja astmaliitto: Ikäihmisten astma jää helposti huomaamatta

9.2.2015

Allergia- ja astmaliitto on huolissaan siitä, että ikäihmisten hengitystieoireet sivuutetaan muihin sairauksiin tai vanhuuteen liittyvinä vaivoina.

Allergia- ja astmaliiton mukaan astmaoireet ovat samat vauvasta vaariin. Henkeä ahdistaa, hengitys vinkuu ja yskä jatkuu pitkäkestoisena. Keuhkoputket ahtautuvat erityisesti aamuyöstä, ja siksi myös oireet pahenevat usein aamuyön tunteina. Liitto painottaa, että hengitysoireisiin täytyy aina puuttua.

- Astman tyyppiset oireet liittyvät myös sydämen vajaatoimintaan. Jos astma jää sydänsairauden varjoon, hengitysoireet jatkuvat ja voivat pahentua. Hoitamattomaan astmaan liittyvä voimattomuus pistetään myös helposti korkean iän piikkiin, toteaa allergianeuvoja, koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

Elämänlaatu paranee ehkä huomattavastikin, kun astma saadaan hallintaan tutkimusten ja diagnoosin myötä. Astmalääkitys vaatii kuitenkin paneutumista ja moni voi tarvita lähimmäisten apua lääkkeen ottamisessa.

- Apua oikeaan tekniikkaan saa mm. allergia- ja astmayhdistysten neuvojilta ja apteekista. Jos iäkkäällä läheiselläsi todetaan astma, tarjoudu auttamaan lääkkeen otossa ainakin alkuun, jotta näet annostelun ja lääkityksen sujuvan, Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta vinkkaa.

Astmaa hoidetaan tavallisesti inhaloitavilla lääkkeillä. Suihkemaiset lääkkeet tilanjatkeella sopivat erityisesti iäkkäille, joilla sisäänhengitysvoima on alentunut.

Aktiivisuus pitää paremmassa kunnossa

Allergia- ja astmaliitto kannustaa astmaan sairastuneita liikkumaan omien voimien mukaan.

- Kun astma on hallinnassa, se ei ole este liikunnalle missään iässä.  Päinvastoin, kunnon ylläpitäminen on tärkeä osa sairauden hallintaa. Pakkasilmalla hengitystiet on hyvä suojata kylmältä, allergianeuvoja Anne Vuorenmaa opastaa.

Mielenvirkistystä on helppo hakea myös harrastetoiminnasta tai vertaisryhmistä. Paikalliset allergia- ja astmayhdistykset tarjoavat kaikille avointa toimintaa kautta maan. Lähimmälle yhdistykselle voi esittää toiveita tai kysyä juuri itseä kiinnostavasta toimintamuodosta.

- Voit auttaa iäkästä lähimmäistäsi etsimällä hänelle kiinnostavaa toimintaa, joka virkistää ja pitää voimia yllä. Kaverina mukaan lähtö ensimmäisille kerroille laskee kynnystä osallistua uuteen harrastukseen tai vertaisryhmään, allergianeuvoja vinkkaa.

Keräys käynnissä
Allergia- ja astmaliitto on käynnistänyt keräyksen ’Lahjoita ikäihmisille yhdessäoloa’. Keräyksen tuotoilla perustetaan astmaa sairastaville ikäihmisille harraste- ja vertaisryhmiä. Keräykseen voi osallistua soittamalla numeroon 0600 13440 (10,01 € / 20,28 € / 50,82 €). Keräyksen tilinumero, jolle voi myös lahjoittaa suoraan: FI96 8000 1901 7904 45. Keräyksen lupatiedot on nähtävillä internetissä www.allergia.fi/jarjesto/tue-toimintaamme/lahjoita-ikaihmisille-yhdessaolo.

Lisätietoja toimituksille
Allergianeuvoja, koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaa, p. 040 558 3714
Tiedottaja Elina Demir, p. 040 544 9728, tiedotus@allergia.fi

Sivua päivitetty: 20.3.2015