Allergia- ja astmaliitto: Hävitä ampiaispesä pihapiiristä heti alkukesästä

3.6.2014

Allergia- ja astmaliitto kehottaa hävittämään ampiaispesät pihapiiristä ja varmistamaan, että lääkekaapissa on antihistamiinia ja kortisonitabletteja. Ampiaisen pisto voi aiheuttaa pistiäisallergiselle vakavan, henkeä uhkaavan allergiareaktion.

Allergia- ja astmaliiton mukaan väestöstämme parisen prosenttia on pistiäisallergisia. Heidän lisäkseen sydänsairaat vanhukset voivat reagoida voimakkaasti pistoihin. Jos pistoja on useita tai ne kohdistuvat päähän tai kaulalle, ne saattavat aiheuttaa vakavan myrkkyreaktion kenelle tahansa. Siksi pesät on hyvä hävittää pihapiiristä, leikkipaikkojen ja kulkureittien tuntumasta.

- Ampiaispesän hävittäminen pihapiiristä onnistuu helpoiten alkukesästä, kun kuningatar hoitaa pesää vielä yksin. Loppukesällä pesässä voi olla satoja ampiaisia, jolloin sen hävittäminen on vaarallista, kertoo tutkija Juha Jantunen Allergia- ja astmaliitosta.

Juha Jantunen kehottaa jättämään suureksi kasvaneen pesän rauhaan, ellei se ole lähellä ihmisen kulkureittejä. Pesän hävittäminen täytyy suunnitella huolella niin, että myös pakoreitti on mietittävä etukäteen epäonnistuneen yrityksen varalta. Ilman suojavarusteita pesään ei pidä koskea.

- Turvallisinta pesän hävittäminen on yöllä, jolloin ampiaiset eivät lennä herhiläisiä lukuun ottamatta. Ensin suihkutetaan hyönteismyrkkyä ja sitten pesä irrotetaan pussiin. Helpolta kuulostava operaatio täytyy jättää ammattilaiselle, jos pesä on suuri, hankalassa paikassa tai pesän hävittäminen tuntuu muuten vaikealta, Juha Jantunen Allergia- ja astmaliitosta painottaa.

Jos pesästä ei ole haittaa, hyödyllisten ampiaisten pesiä ei kannata tuhota.

Vältä tuoksuja, älä huido
Ampiaiset kuuluvat luontoon ja siksi niitä on lähes mahdoton välttää kesäaikaan, vaikka niitä ei kotipihassa olisikaan. Värit, tuoksut ja makeat herkut suorastaan vetävät ampiaisia puoleensa.

- Jos näytät ja tuoksut kukkakedolta, ampiainen löytää nopeasti luoksesi. Se havittelee myös retkipöydän sokerisia mehuja, virvoitusjuomia ja hedelmiä. Niiden sijaan voit antaa ampiaisille oman hillokupin. Siten voit saada paremman ruokarauhan. Kuppi sijoitetaan tietenkin usean metrin päähän omasta eväspöydästä, Juha Jantunen Allergia- ja astmaliitosta vinkkaa.

- Ampiaiset pistävät vain puolustautuessaan. Siksi niitä ei kannata huitoa. Pesän läheisyydessä täytyy olla erityisen varovainen. Pistossa vapautuva myrkky sisältää feromoneja, jotka saavat kaikki lähistön ampiaiset puolustuskannalle, Juha Jantunen Allergia- ja astmaliitosta varoittaa.

Nopea lääkitys pelastaa hengen
Mitä nopeammin piston aiheuttamat oireet lisääntyvät, sitä tärkeämpää on saada reaktion saanut ensiapuun nopeasti.

• Käytä adrenaliini-injektoria heti reaktion voimistuessa.  Turha injektorin käyttö ei aiheuta vaaraa. Adrenaliini-injektori on allergisen ensiapulääke vakaviin reaktioihin ja sen saa vain lääkärin määräyksestä.

• Ota antihistamiinia ja kortisonitabletteja esimerkiksi kyypakkauksesta.

• Hakeudu terveyskeskuksen päivystykseen.

Myös alle 2-vuotias lapsi tai heikkokuntoinen, iäkäs ihminen on syytä käyttää päivystyksessä. Raskaana olevat saattavat saada supistuksia voimakkaasta reaktioista.

Allergia- ja astmaliiton tutkimusyksikkö Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutti tutkii luontoa ja sen ilmiöitä erityisesti allergianäkökulmasta.

Lisätietoja toimituksille 
Tutkija Juha Jantunen, Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti, Allergia- ja astmaliitto,  p. 040 7214 201, juha.jantunen@allergia.fi

Allergianeuvoja, koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaa, p. 040 558 3714

Tiedottaja Elina Demir, puh. 040 544 9728, email: tiedotus@allergia.fi

Sivua päivitetty: 20.3.2015