Allergia- ja astmaliitto 112-päivänä: Vakava allergiareaktio vaatii aina soiton hätänumeroon

8.2.2016

Allergia- ja astmaliitto muistuttaa valtakunnallisena 112-päivänä, että vakavassa allergiareaktiossa eli anafylaksiassa tulee toimia nopeasti. Valtakunnallista 112-päivää vietetään 11.2.

Anafylaksiassa tärkein ja kiireellisin ensiapu on adrenaliini-injektori, minkä jälkeen soitetaan hätänumeroon. Allergia- ja astmaliitto korostaa, että allergisen on pidettävä lääkärin määräämää adrenaliini-injektoria aina mukana. Injektorin käyttö pitää opetella ennakkoon. Myös läheiset ja allergisen lapsen koulu- tai päiväkotihenkilökunta tulee opastaa oikeaan toimintaan.

- Anafylaksia aiheuttaa pelottavan tilanteen, jossa pitää tietää oikeat toimintatavat jo ennalta, allergianeuvoja Anne Vuorenmaa toteaa.Paikallisilla allergia- ja astmayhdistyksillä on demoinjektoreita harjoittelua varten. Ensiapuun voi perehtyä myös ohjevideon avulla.

Miten tunnistan anafylaksian?
Anafylaksia ilmenee monin eri tavoin ja siksi ulkopuolisen voi olla vaikeaa tunnistaa sitä. Tyypillisiä merkkejä ovat ihon punoitus, pistely ja kutina, ihottumaoireet ja turvotus. Hengityksen vinkuminen, astmaoireet ja palan tunne kurkussa voivat myös liittyä anafylaksiaan.

- Pelkkä kurkun kutina ei tarkoita anafylaksiaa. Sen sijaan useammat etenevät oireet viittaavat vakavaan allergiseen reaktioon. Siinä vaiheessa, kun allerginen miettii anafylaksian mahdollisuutta, on todennäköisesti jo syytä toimia, Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta ohjeistaa.

- Adrenaliini-injektorin turha käyttö ei aiheuta vaaraa. On tärkeämpää toimia nopeasti kuin antaa tilanteen edetä liian pitkälle.

Allergia- ja astmaliiton mukaan tavallisimpia anafylaksian aiheuttajia ovat ruoka-aineet, pistiäiset sekä lääkkeet.

Anafylaksian ensiapu
1. Adrenaliini-injektori ohjeen mukaan.
2. Antihistamiini ja kortisonitabletit täydentävät hoitoa, mutta eivät korvaa adrenaliini-injektoria.
3. Soitto 112:een jatko-ohjeiden saamiseksi. Hätänumeroon pitää soittaa, vaikka anafylaksia näyttäisi laantuvan.
 

Lisätietoja toimituksille:  
Koulutuspäällikkö, allergianeuvoja Anne Vuorenmaa, p. 040 558 3714.

Tiedottaja Elina Demir, p. 040 544 9728
email: tiedotus@allergia.f

 

Sivua päivitetty: 4.4.2016