Allergia-, iho- ja astmaliitto: Pikkujoulukaudesta ei välttämättä selviä oireitta…

28.11.2017

Pikkujoulukauden juhlameikkejä suunnitellessa kannattaa luottaa tuttuihin meikkeihin. Kosmetiikkatuotteet saattavat aiheuttaa ärsytys- tai allergiaoireita. Tuoksut liitetään perinteisesti juhlakauteen, samoin juhlajuomat. Näissäkin piilee allergisen reaktion mahdollisuus.

- Uusien meikkituotteiden kokeilut kannattaa ajoittaa johonkin muuhun ajankohtaan kuin juuri ennen juhlia. Ainesosista saattaa löytyä jotakin, joka saa ihon punoittamaan ja kutisemaan, sanoo asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

Kosmetiikassa yleisimpiä allergian aiheuttajia ovat säilöntä- ja hajusteaineet. Ärsytysoireet ovat kuitenkin allergiaoireita yleisempiä. Ärsytysoireita syntyy, kun käytetään esimerkiksi liian voimakkaita tuotteita kuten kuorivia kasvonaamioita.

- Jokainen meistä haluaa nauttia pikkujoulutunnelmasta ja olla kaunis. Usein juhliin valmistutuminen alkaa ihon hoidosta. Kasvonaamiot, ihokarvojen poisto ja erilaiset tehoseerumit kuuluvat asiaan. Jos iho on jo valmiiksi hieman ärtynyt ja kuivunut talven tultua, se reagoi herkemmin tällaisille ärsykkeille, Anne Vuorenmaa sanoo.

Tuoksut tekevät juhlan?

Tuoksuva vartalovoide, tuoksuva deodorantti, tuoksuvat kasvotuotteet sekä hiustuotteet ja parfyymia päälle, syntyy tuoksucocktail, joka voi jollekin juhlijalle aiheuttaa ikäviä oireita. Joukossa tuoksut tiivistyvät. Tämäkin on hyvä muistaa juhlavalmisteluissa, niin jokainen voi nauttia pikkujouluista. 

Glögiä vai kirkasta?

- Glögit sisältävät erilaisia mausteita, joista voi tulla allergiaoireita. Punainen väriaine karmiini, jota lisätään joihinkin juomiin, voi aiheuttaa vakavan allergisen reaktion. Turvallisin vaihtoehto allergiselle on ihan kirkas viina, Anne Vuorenmaa vinkkaa ja muistuttaa, että kohtuus kaikessa.

 

Sivua päivitetty: 28.11.2017