Kaakkois-Suomen perhoskesä

Kaakkois-Suomen perhoskesä

Ohdakeperhosten massavaellus paikkasi heikkoa perhoskesää (24.9.2019)

Ensimmäiset repaleiset ohdakeperhoset pyyhälsivät Etelä-Karjalaan jo toukokuun puolivälissä. Vaeltajia etelän mailta riitti läpi kesän, ja vankan kotimaisen sukupolven myötä ohdakeperhosia kirjattiin Joutsenon seurantalinjalla ennätysmäärin.

- Yleensä kesän laskennat tuovat eteen kymmenkunta ohdakeperhosta. Nyt niitä laskettiin 15-kertainen määrä, päivittelee Kimmo Saarinen Allergia- ja Ympäristöinstituutin seurantatilastojen äärellä.

Ohdakeperhosten massavaelluksista huolimatta päiväperhoskesä jäi Kaakkois-Suomessa vaisuksi. Yksilömäärältään kesä oli 2000-luvun kolmen heikoimman joukossa. Tavallisista lajeista vähissä olivat muun muassa lanttu- ja sitruunaperhonen sekä neitoperhonen.

- Kun parhaana kesänä laskennoissa on havaittu neitoperhosia yli 400 ja keskimäärinkin yli sata, nyt laskentareitille osui keväällä vain kolme talvehtinutta perhosta ja elokuussa yksi uuden sukupolven edustaja. Sen pohjalta ei voi luvata kovin hyvää neitoperhoskesää ensi vuodellekaan, Saarinen ennakoi.

Vähissä olivat myös pihlajaperhonen, liuska- ja karttaperhonen, lähes kaikki sinisiivet sekä monet heinäperhoset. Esimerkiksi heinäkuun heinämaiden runsaslukuisimpien joukkoon kuuluva tesmaperhonen jäi liki puoleen viime vuosien tasostaan. Lähisukuinen idänniittysilmä oli kuitenkin lähellä yksilöennätystään.

Sääolot eivät nyt olleet perhosille yhtä suotuisat kuin edellisenä hellekesänä. Perhoskesä eteni jotakuinkin keskiverto-oloissa keskinkertaista tahtia. Liekö kuivuuden seurausta, mutta loppukesästä perhoselo hiipui nopeasti. Elokuun alusta eteenpäin laskennoissa havaittiin enää kolmannes vastaavan ajan normaaleista perhosmääristä.

Loppukesä tarjosi kuitenkin myös ilonaiheen. Nokkosperhosia lenteli laskentalinjalla enemmän kuin edellisenä viitenä vuotena yhteensä.

- Nokkosperhosella pitkä heikko kausi näyttäisi olevan nyt takanapäin. Onkohan sillä jotakin tekemistä sen kanssa, että nokkosella elävien kartta- ja neitoperhosen määrät ovat olleet vastaavasti laskusuunnassa, pohtii Saarinen ja heittää näiden myötä ajatukset jo ensi perhoskevääseen.

Loppuun lentäneitä ohdakeperhosia vaelsi Suomeen pitkin kesää. Loppukesästä näkyi runsaasti myös täällä kehittyneitä värikkäämpiä perhosia. Kuva: Juha Jantunen.
 

Sivua päivitetty: 24.9.2019