Tulilude

Tulilude kotiutui Kaakkois-Suomeen (6.9.2010)

Hellekesän aikana Suomesta löytyi idänkulkusirkkoja ja monia muita eksoottisia hyönteisvieraita. Tuorein harvinaisuus on Kaakkois-Suomessa havaittu tulilude.

Tuliluteiden esiintymä Imatralla on kuitenkin kulunutta kesää vanhempaa perua.

– Lehmusrivistön vallannut esiintymä on niin runsas, että tuliluteet ovat eläneet puissa jo useamman vuoden ajan, epäilevät juuri ilmestyneen Suomen luteet -kirjan tekijät Teemu Rintala ja Veikko Rinne. Löytö varmisti tuliluteen kuuluvan Suomen lajistoon, sillä aikaisemmin siitä oli vain yksi vanha havainto Helsingistä, sekin luultavasti tavarakuljetuksen mukana kulkeutuneesta yksilöstä.

Näyttävä tulilude muistuttaa punamustia ritari- ja veriluteita, mutta sillä on kokonaan musta pää ja selkäpuolella yksinkertaisemmat geometriset kuviot – kaksi palloa ja kolmio. Tulilude käyttää ravintonaan lehmuksen ja malvakasvien nesteitä. Elinpaikoissaan se voi olla runsas ja puunrungoille kerääntyessään hyvinkin näkyvä laji.

Tuoreessa kirjassa tulilude esitellään vielä lähialueiden lajina, sillä aikaisemmasta löydöstä kerrotaan 1960-luvulla ilmestyneessä Rauno Linnavuoren oppaassa eikä havaintoa ole pystytty vahvistamaan. Tulilude on yleinen Keski-Euroopan puistoissa ja lähimmillään lajia tavataan Etelä-Ruotsissa, Virossa ja Venäjällä.

Imatralle tulilude on mahdollisesti tullut venäläisen puutavaran mukana. Löytöpaikka on nimittäin Imatran ja Svetogorskin välisen junaradan varressa. Suuren määrän perusteella tuliluteet viihtyvät hyvin uudessa paikassaan.

– Luulin ensin jotakin punaista valuvan pitkin lehmuksen runkoa, mutta lähempää huomasin värin tulevan kuoren rakoihin pakkautuneista hyönteisistä, kertoo esiintymän havainnut Tarja Pajunen.

Sivua päivitetty: 5.11.2018