Mitä tietoa etsit?

Vaatetus ja koti

Ihoa vasten sileä vaatetus ja hajusteettomat pesuaineet voivat helpottaa atoopikon arkea. Lämmönsäätelystä kannattaa huolehtia sekä vaatevalinnoilla että kodin lämpötilaa säätämällä.

Oikeanlainen vaatetus voi helpottaa elämistä atooppisen ihon kanssa. Vaatetukseen liittyvät vaatimukset vaihtelevat kuitenkin yksilöittäin. Esimerkiksi hikoilun estämisen ja lämmönsäätelyn tarve vaikuttavat vaatteiden valintaan.

Ihon hankautumista vaatteisiin voidaan välttää valitsemalla tietynlaisia materiaaleja. Ihoa vasten pidettävissä vaatteissa kannattaa suosia mahdollisimman sileäkuituisia materiaaleja, kuten keinokuitua, silkkiä ja puuvillaa. Hankautumista voi välttää myös saumattomilla vaatteilla.

Rasvauksen vuoksi vaatteita pestään normaalia useammin, mikä myös saattaa vaikuttaa vaatteiden materiaalin valintaan. Pesu- ja huuhteluaineiden valinnassa on hyvä huomioida niiden huuhtoutuvuus ja hajusteettomuus. Lisäksi niiden liiallista käyttöä kannattaa välttää. Tarvittaessa voi turvautua ylimääräisiin huuhteluihin. 

Kodin lämpötilaa säätelemällä voi vaikuttaa hikoiluun ja lämmönsäätelyyn. Sopiva lämpötila oleskelutiloissa on 21 - 22 astetta ja makuuhuoneissa vähän alhaisempi. Talvella sisäilmaa voi tehdä miellyttävämmäksi ylimääräisellä kosteuttamisella.

Sivua päivitetty: 18.9.2019