Atopia ja liikunta

Liikunnan harrastaminen on hyväksi atopiassa, vaikka se saattaa tuntua haasteelliselta hikoilun aiheuttaman kutinan vuoksi. Liikunnan terveysvaikutukset ylittävät kuitenkin liikkumisesta aiheutuvat haitat, joten liikkua kannattaa. Seuraavilla vinkeillä voi helpottaa liikunnan yhdistämistä atopiaan.

Hien tunteen ja kutinan vähentäminen

Liikunta voi ärsyttää atooppista ihoa ja aiheuttaa hikoilun myötä kutinaa ja punoitusta. Sen vuoksi liikuntavaatteet kannattaa valita niiden hengittävyyden mukaan. Puuvillasta ja polyesterista valmistetut vaatteet ja löysät vaatteet saattavat tuntua iholla parhaimmilta. Lämpimässä ilmassa voi kokeilla pitää shortseja ja hihattomia paitoja, jolloin ihoa on enemmän paljaana ja hiki ei tartu vaatteisiin. Liikuntavaatteet kannattaa pestä huolellisesti harjoituksen jälkeen ilman huuhteluainetta.

Liikunnan aikana hien tunteen kokemista voi helpottaa kuivaamalla hikeä omaan pyyhkeeseen, pitämällä riittävästi taukoja ja juomalla vettä sopivin väliajoin. Esimerkiksi kuntosaliharjoittelussa omien taukojen pitäminen on usein mahdollista. Liikkumisen jälkeen kannattaa peseytyä mahdollisimman pian haaleassa suihkussa. Suihkussa kannattaa käyttää mietoja saippuoita ja taputella iho kuivaksi pehmeällä pyyhkeellä. Rasvaaminen sopivalla voiteella suihkun jälkeen on tarpeellista.

Osa atopiaa sairastavista henkilöistä kokee, että mineraalipitoisen voiteen levittäminen iholle ennen liikuntasuoritusta vähentää kutinaa. Jos siis huomaa, että tietyt kohdat kutisevat voimakkaasti hikoilun myötä, voi kokeilla levittää voidetta ennen liikuntaa pahimmille ihoalueille.

Liikuntapaikat ja -lajit

Atopiaa sairastavan kannattaa valita liikuntapaikaksi hyvin ilmastoitu sisäliikuntapaikka tai lähteä liikkumaan ulos sopivalla säällä. Toisaalta osa kokee liiaan tehokkaan ilmastoinnin epämiellyttävänä. Usein ulkoilma koetaan parempana liikkumiseen, sillä hikoilu on yleensä vähäisempää kuin sisällä.

Uinti ja muut vesiliikuntamuodot ovat suositeltavia liikuntalajeja, sillä vedessä olo palauttaa ihon vesipitoisuutta. Uinnin jälkeen tulee käydä suihkussa ja rasvata iho perusvoiteella, jotta kosteus sitoutuu ihoon. Klooria sisältävässä altaassa voi uida 1-3 kertaa viikossa, ja muissa uimahalleissa, tai luonnonvedessä vaikka päivittäin.

Vinkkejä ihosairaan liikuntaan:

  • Ulkona kannattaa liikkua sopivalla säällä. Ulkoliikunnan aikana hikoilu on yleensä vähäisempää kuin sisäliikunnassa.
  • Uinti ja muut vesiliikuntamuodot ovat hyviä liikuntamuotoja, sillä vedessäolo palauttaa ihon vesipitoisuutta.
  • Liikunnan aikana hien tunteen kokemista voi helpottaa kuivaamalla hikeä pyyhkeeseen, pitämällä taukoja ja juomalla riittävästi vettä.
  • Heti liikkumisen jälkeen kannattaa peseytyä haaleassa suihkussa. Parasta iholle ovat miedot saippuat. Ihon voi taputella kuivaksi pehmeällä pyyhkeellä.
  • Pesun jälkeen ihon rasvaus sopivalla voiteella sitoo kosteuden ihoon. Mineraalipitoisen voiteen levittäminen iholle ennen liikuntasuoritusta saattaa vähentää kutinaa.
  • Liikuntavaatteet kannattaa valita niiden hengittävyyden mukaan. Puuvillasta ja polyesterista valmistetut löysät vaatteet saattavat tuntua iholla parhaimmalta.
  • Pese liikuntavaatteet neutraalilla pesuaineilla heti harjoituksen jälkeen.

Sivua päivitetty: 29.6.2021