Yliherkät Turkin matkalla

Anne Vuorenmaa

24.9.2014

Jäsenmatkamme suuntautui tänä vuonna Turkkiin: Bodrumin ja Turgutreisin välissä sijaitsevaan kylään nimeltä Bagla.

Matkaan lähti pieni porukka, josta suurin osa oli myös viime vuoden jäsenmatkalla Korfulla mukana. Oli mukava nähdä tuttuja kasvoja.

Matkanjärjestäjän esittelykuvat lupasivat jo paljon. Lupaus myös täyttyi täysin. Hotellilla oli ihanat altaat – lapsille ja aikuisille omansa ja uimavalvoja löytyi molemmilta altailta. Oli rauhaa, mutta myös aktiviteettia. Jumiutuneet hartiat tuli hoidetuksi Span palveluissa ja jopa hiuksiin olisi saanut uuden lookin, jos olisi halunnut. Bamse-nallen tapasi hotellilla päivittäin, tosin hänellä taisi olla aika kuumat oltavat. Lämpötila kipusi välillä 35 lämpöasteeseen, mutta tuuli onneksi vilvoitti.

Retkimahdollisuuksia oli merille ja lähikaupunkeihin, jopa Kreikkaan pääsi lautalla nopeasti. Tosin ensin mentiin bussilla passien kera vajaan tunnin matka. Kävimme retkellä Kosin saarella, jossa oli historiaa, kulttuuria ja lomatunnelmaa rennolla meiningillä allergianäkökulmaa unohtamatta.

Olen aina kuvitellut, että Turkki on mausteiden ja voimakkaiden tuoksujen maa. Allergikko ja astmaatikko pärjäsivät ennakkoluuloon nähden aika hyvin, lukuun ottamatta hyttysiä (vai moskiittojako ovat lämpimissä maissa, biologi kun en ole, niin en osaa sanoa). Kutisevat paukamat ovat ilmaantuneet nilkkoihin tuliaisina.

Ruoka-allergiset huomioitiin hotellin ravintolassa. Heille oli nimetty omat tarjoilijat, jotka varmistivat turvallisen ruokailun. Hotellihuoneet olivat siistejä ja siivoojat kävivät päivittäin. Ainoa miinuspuoli oli se, että lisäpeitteet olivat huopaa, joka kerää helposti pölyä.

Illallisella oli joka päivä eri teema. Kaikki oli kauniisti esillä ja tarjoilijat olivat ystävällisiä. Ruokailijoita oli paljon, mutta mikään ei loppunut kesken. Samat tarjoilijat hymyilivät aamusta iltaan ja palvelivat auliisti. Vettä piti muistaa juoda joka välissä ja sitä olikin pullokaupalla tarjolla kylmäkaapeissa. Jäätelö maistui jokaiselle ja palloja pyörittelivät kokeneet pallonpyörittäjät hymyssä suin.

Meressäkin piti totta kai pulahtaa. Hiekkarannalla sai ilmaisen jalkahoidon kävelemällä rantaa pitkin. Uima-altaalla uiminen oli helpompaa ja sitä tulikin harrastettua auringonoton välissä.

Turkista palasi tyytyväisiä ja rentoutuneita matkalaisia. Ensi vuoden matkaa ei ole vielä päätetty, mutta toivottavasti näemme! Lehdestämme löytyy tarkempi matkakertomus kuvien kera.

Kiitos kaikille!

Anne Vuorenmaa,

Allergianeuvoja, koulutuspäällikkö
Allergia- ja astmaliitto

Lähetä kommentti

Sivua päivitetty: 26.3.2015