Heinäallergia laulajan riesana

14.6.2016

 

Vihdoin se on täällä – kesä! Olen viimeisen viikon herännyt joka aamu turvonneeseen ja kipeään kurkkuun sekä tukkoiseen oloon. Silmiä kutittaa, aivastuttaa ja nenä vuotaa. Mistä on kyse? Heinäallergia! Kun se minulla todettiin 2010, muistan naurahtaneeni, että enpäs keksi turhempaa allergiaa... Kunnes huomasin sillä olevan kuitenkin iso merkitys elämässäni tulevina kesinä.

Olen suomalainen 26-vuotias jazzlaulaja, säveltäjä ja laulunopettaja. Johdan taiteilijanimeäni, Nina Mya, kantavaa yhtyettä, jonka kanssa julkaisemme tänä kesänä kolmannen albumin. Se kantaa nimeä "Closure" ja julkaistaan virallisesti 1.7.2016, mutta varsinainen levynjulkaisukonsertti pidetään Pori Jazz -festivaaleilla Kirjurinluodolla 15.7. Kyseinen konserttipaikka on pitkäaikainen haaveeni, ja vaikka olenkin Pori Jazzeilla esiintynyt ennenkin ja onhan minut palkittu Pori Jazz Vuoden Taiteilija 2012 -tittelillä, on Kirjurinluodon Lokkilavalle kapuaminen ison profiilin juttu.

Artistiurani ohella toimin laulun lehtorina Savonia Ammattikorkeakoulun rytmimusiikin osastolla. Opetan parhaillaan 15 lauluoppilasta, solistista pedagogiikkaa sekä yhtyekurssia. Voin siis todeta käyttäväni ääntäni koko ajan ja paljon.

Kaksi vuotta sitten heinäkuussa synnytin esikoispoikani. Raskausaika oli todella vaikea jatkuvan pahoinvoinnin ja väsymyksen takia. Samalla herkistyin monille ruoka-aineille ja kosmetiikalle, mutta ajattelin sen olevan normaalia tuollaisena kehoa rasittavana aikana. Synnytyksen jälkeen oloni romahti entisestään. Väsymys oli ylitsepääsemätön, paino nousi imetyksestä sekä terveellisistä elintavoista huolimatta, iho- ja vatsaoireet olivat joka päiväisiä. Minua pompoteltiin julkisessa terveydenhuollossa lääkäriltä toiselle, mutta mitään selitystä oireisiini ei löytynyt. Jouduin aloittamaan FODMAP -ruokavalion, koska vatsani ja ihoni ei enää kestänyt viljoja ja maitotuotteita. Minulla todettiin myös laktoosi-intoleranssi.

Vuoden verran taisteltuani sain diagnoosin jatkuvaan oireiluuni yksityiseltä sisätautilääkäriltä: raskauden laukaisema autoimmuunityreoidiitti ja sen aiheuttama kilpirauhasen vajaatoiminta. Kerta heitolla koko immuniteetti huononi ja mikä oudointa, siitä lähtien myös joka kesäinen siitepölyallergiani muuttui rajummaksi. Johtuuko tuo herkistyminen autoimmuunisairaudestani, en tiedä. Mutta uskaltaisin väittää niin. Ainakin niillä on selvä yhteys.

Viimeiset pari kesää heinäallergiani on siis vaikuttanut merkittävästi laulukuntooni.  Katsotaan olisiko uusista allergialääkkeistä apua...

Kesä 2016 on minulle urallani merkittävä uuden levyn myötä. Haluan olla parhaassa mahdollisessa laulukunnossa ilman, että kurkku on koko ajan kipeä, turvonnut ja karhea tai että nenä ja silmät vuotavat seulana. Tämän blogin kautta päivitän kerran kuukaudessa kesän ajan kuulumisiani allergiani kanssa.

Terveisin,
Nina Höynälä

 

Lähetä kommentti

Sivua päivitetty: 14.6.2016