Vertaistuen voima

27.5.2021

"On ollut helpottavaa, kun on päässyt asiasta keskustelemaan juuri oman sairauden tuntevien kanssa" kirjoittaa somelähettiläämme ja vertaistreffien vetäjämme Katri.

Tulevat vertaistreffit

Oletko  joskus miettinyt, kenen kanssa voisit jakaa ajatuksia sairaudestasi, mistä voisit saada vertaistukea jaksaaksesi eteenpäin? Minäkin olen tätä miettinyt ja minulla on sinulle kerrottavaa. Löysin Allergia-, iho- ja astmaliiton verkkovertaistreffit ja Facebook-ryhmät.


Verkkovertaistreffit, mitä nämä pitävät sisällään? Pääset verkon välityksellä tapaamaan muita samaa sairautta sairastavia. Annetaan ja saadaan vertaistukea, keskustellaan luottamuksellisesti. Valittavana on liiton edustamien sairausryhmien treffejä, joita koulutetut vapaaehtoiset vetävät. Itse astmaatikkona osallistun ja vedän astmaatikoille suunnattuja treffejä. Olen esimerkiksi vetänyt liikunnallisten astmaatikkojen treffit verkossa ja näillä treffeillä pääteemana oli astmaatikon liikkuminen ja urheilu. Tulipa taas itsekin innostuttua kumpparillakin treenaamiseen! On mukava tavata muita astmaatikkoja ympäri suomea, vaikkakin verkon välityksellä. Uskon, että pian päästään taas fyysistenkin tapaamisten pariin ja vertaistreffejä voi järjestääkin kävelytreffeillä tai kahvikupposen äärellä. 

Oma kokemukseni vertaistuen voimasta näkyy esimerkiksi astman pahenemisvaiheen ollessa päällä, jolloin olen kaivannut tsemppiä ja tukea muilta astmaatikoilta. On ollut helpottavaa, kun on päässyt asiasta keskustelemaan juuri oman sairauden tuntevien kanssa, niin verkkovertaistreffeillä, kuin Facebook-ryhmissäkin. On ollut voimaannuttavaa huomata, miten on saanut uutta virtaa jaksamiseen, en todellakaan ole yksin!

He, jotka käyvät läpi samoja asioita, ovat parhaimpia vertaistuen mahdollistajia. Treffeillä oivaltaa paljon. Uskon myös ystävyyksiä syntyvän, kun ollaan samojen asioiden äärellä.

Lopuksi haluan toivottaa kaikille loistavaa kesän kesän odotusta. Allergia-, iho- ja astmaliitto tarjoaa paljon hyvää ja vapaaehtoisemme ovat vertaistuen aatelia! Rohkeasti mukaan verkkovertaistreffeille ja jos juuri sinä voisit itsekin vetää treffejämme, seuraa liiton Facebook-sivuja ja osallistu koulutukseen, kun sellainen taas on tarjolla. 

Katri, somelähettiläs ja vertaistreffien vetäjä

Lähetä kommentti

Sivua päivitetty: 27.5.2021