Tupakaton päivä: kasvata ruokaa, älä tupakkaa!

31.5.2023

Kansainvälistä tupakatonta päivää vietetään tänään 31.5. Vuoden 2023 tupakattoman päivän teemana on Grow food, not tobacco.  Teeman avulla halutaan nostaa esiin tupakan negatiivisia vaikutuksia sekä ympäristöön että ruoantuotantoon. 

Tupakointi köyhdyttää luontoa ja kuluttaa luonnonvaroja

Tupakan kasvatus ja valmistus erilaisiksi tupakkatuotteiksi kuluttaa paljon luonnonvaroja. Se kiihdyttää ilmastonmuutosta ja vähentää ruokatuotantoa erityisesti kolmansissa maissa. Tupakan kasvatus ja jalostus kuluttaa rajallisia luonnonvaroja eniten juuri siellä, missä on myös pulaa sekä vedestä että ruoasta.

Tupakan ympäristövaikutukset koskettavat meitä kaikkia, myös suomalaisia. Tupakkatuotteiden käytön lopettaminen onkin sekä terveysteko mutta myös globaali ympäristöteko. Suomen ASH:n mukaan tupakanlehtien kasvatus on uhka eläimistön monimuotoisuudelle. Se saastuttaa sekä köyhdyttää maa-alueita, saa aikaan metsävarojen hupenemista ja pilaa vesistöjä.

Tupakan viljely ja kuivaus aiheuttavat myös terveyshaittoja

Tupakan viljelyyn käytetään luonnonvarojen lisäksi paljon kasvimyrkkyjä. Tupakan kuivaus vaatii puolestaan paljon lämpöenergiaa, jota saadaan polttamalla puuta tai hiiltä. Kemikaalit voivat aiheuttaa monenlaisia terveyshaittoja kuten allergioita, herkistymistä tai astmaa. Tupakan kuivaus taas lisää pienhiukkasten määrää ilmassa ja heikentää sydän- ja verisuonisairauden sekä keuhkosairaiden vointia, ja voi lisätä riskiä sairastua näihin sairauksiin.

Myös tupakan viljelyyn tarvittava vesi on pois ruoan tuotannon tai ihmisten veden tarpeesta. Tupakanviljelyssä käytetään myös lapsityövoimaa, USA:n työministeriön (US Department of Labor) mukaan lapsityövoimaa käytetään 16 eri maassa (2019), joten jo pienet lapset voivat altistua viljelyn aiheuttamille terveyshaitoille.

Tupakan tumppi on riski ympäristölle ja eläimille

Tupakan tumppi on maailman yleisin roska. Se valmistetaan selluloosa-asetaatista ja hajotessaan, noin 10 vuoden kuluttua, se jättää jälkeensä mikromuovia maaperään ja vesistöihin. Tumpit sisältävät myrkkyjä, jotka voivat liueta vesistöihin ja sitä kautta eliöihin, eläimiin ja jopa meidän omalle lautasellemme ruoan muodossa.

Tumpit ovat uhka eläimille. Ne voivat aiheuttaa tuskallisen kuoleman, jos eläin tai sen poikaset erehtyvät nielaisemaan tumpin. Tumpin sisältämät myrkyt voivat aiheuttaa myös kehityshäiriöitä tai eläin voi tukehtua tai nääntyä nälkään, jos vatsa täyttyy eläimen sisuksissa hajoamattomista tumpeista.

Harva ihminenkään haluaa uimareissulla törmätä vedessä lilluvaan tupakantumppiin. Pienten lasten vanhempana turhauttaa skannata lähiympäristöä tumpeista tai muista mahdollisista vaarallisista roskista ennen kuin voi päästää pienen ihmisen tutustumaan lähiluontoon tai vaikka uimarannan hiekkaan.

Tupakantumppi ei ole mikään kaunistus urbaanissa ympäristössä puhumattakaan koskemattomammassa luonnossa. Ei unohdeta myöskään ihan lähivuosina tapahtuneita maastopaloja, jotka ovat saaneet alkunsa luontoon heitetyistä huonosti sammutetuista tupakantumpeista.

Tee terveys- ja ympäristöteko, lopeta tupakointi

Suojellaan maapalloa ja luonnon monimuotoisuutta sekä kasvavia lapsia. Näin kansainvälisenä tupakattomana päivänä yksi keino vaikuttaa asiaan on tehdä päätös lopettaa tupakointi ja kerätä tupakantumpit pois luonnosta.

Samalla kun tupakointi vähenee, niin myös tupakan kysyntä vähenee. Näin vapautuu viljelyalaa ruoantuotantoon ja säästyy vettä ja resursseja ihmisten käyttöön. Myös tupakan tumppien määrä ympäristössä vähenee, jos tupakointi vähenee. Tämä taas vaikuttaa suoraan mikromuovin määrään ympäristössä ja vesistöissä sekä vähentää eläinten menehtymistä tupakantumppien vuoksi. Grow food, not tobacco!

Katariina Ijäs
Allergia-, iho- ja astma-asiantuntija, Allergia-, iho- ja astmaliitto

Lähetä kommentti

Sivua päivitetty: 31.5.2023