Tunnista ja hoida vakavat allergiat ajoissa

Anne Vuorenmaa

19.11.2014

Siedättymisen ja anafylaksian välissä on todellakin oireita, jotka ovat jokaiselle allergiselle omakohtaisesti koettuja. Se ei ole harmaata aluetta, vaan jokaisen oma kokemus.

Täysin yksiselitteistä vastausta allergioiden syntyyn ei ole. Immuunipuolustuksemme on monimutkainen systeemi, johon vaikuttaa monta eri tekijää, ympäristötekijät ovat vain yksi osa.

Mikä on vakava oire ja mikä on lievä oire? Vastakkainasettelu ja määritelmät eivät ole tärkeintä! Oireiden hoitaminen oikein ja sitä kautta elämänlaadun paraneminen – arjessa pärjääminen – ovat keskeisiä asioita. Allergiat vaikuttavat kanssakulkijamme elämänlaatuun joka tapauksessa, oli kyse lievistä tai vakavista oireista.

Allergiaohjelman viesti: Tunnista ja hoida vakavat allergiat ajoissa. Mitä se arjessa tarkoittaa? Tunnista oireet – kutina on ensimerkki oireiden pahenemisesta. Kutina on ikävä kaveri. Toinen kokee olotilan sietämättömäksi ja toisen mielestä se saattaa tuntua asiaan kuuluvalta. Toisille oireena voi olla yskää tai palan tunne kurkussa  –  toisille vatsakipua.

Oireet voivat pahentua salakavalasti
Allergiaoireiden kirjo on laaja ja oireiden vakavuus vaihtelee. Välillä oireet ovat hallinnassa ja välillä tarvitaan enemmän hoitoa ja lääkitystä. On tärkeää tunnistaa pahenemisvaiheen oireet. Oireet saattavat pahentua salakavalasti pikkuhiljaa, josta tyyppiesimerkkinä on ihon tai vatsan kunto – oireisiin vain tottuu. Vakava allerginen reaktio eli anafylaksia ilmenee yleensä nopeasti ja oireet pahenevat nopeasti, ellei tilanteeseen tartuta ripeästi.

Käypähoitosuositukset, jotka pohjautuvat tutkittuun tietoon, antavat meille tällä hetkellä parhaat ohjeet oireiden hoitamiseen.  Allergiaohjelma on antanut hyvät työkalut sekä ammattilaisille että allergisille itselleen – 'Allergiat hallintaan'. Ohjeissa kerrotaan pahenemisvaiheen yleisimmät oireet ja miten niiden ilmaantuessa tulisi toimia. Allergiselle ohjeet tuovat helpotusta sairauden kanssa elämiseen. Allergisen arki on toisinaan haastavaa ja hän tarvitsee paljon ohjausta ja tukea. Nämä ohjeet on tehty juuri tätä silmällä pitäen – helpottamaan arkea. Ammattilaisille tarkoitetut ohjeet ovat tae siitä, että allerginen saa yhdenmukaista tietoa.

Tutustu Allergiaohjelman potilasohjeisiin sivustollamme.

Allergioiden hoidossa korostuu ohjauksen merkitys, etenkin vakavien allergiaoireiden kohdalla. Hyvä hoito ei ole pelkästään lääkkeellistä hoitoa, vaan siihen kuuluu myös kuunteleminen ja ymmärtäminen sekä yhdessä arjen käytännön pohtiminen.  Vertaistoiminnallamme, kuntoutustoiminnallamme ja allergia- ja astmaneuvonnallamme pyrimme palvelemaan tätä tavoitetta.

Anne Vuorenmaa,
Koulutuspäällikkö, allergianeuvoja
Allergia- ja astmaliitto

 

Tuomme esille blogissamme Allergiaohjelman pääviestejä.
Anne Vuorenmaan teksti pääviestistä: Tunnista ja hoida vakavat allergiat ajoissa. Estä pahenemisvaiheet.

 

Lähetä kommentti

Kommentit

 • Heinonen tauno 3 vuotta sitten

  Voimakkaasti kutiseva iho varpaista päälakeen asti vaihtaen paikkaa kiertäen milliom
  missäkin. Ei jätä rauhaan nielua korvia eturauhasta ja on voimakkain käsuvarsissa ja
  ala raajoissa.En saa apua terveyskeskuksesta enkä pivystyksistä yksitinen omalääkäri
  ei osaa neuvoa. Olen 84 vuotias ikinuori ja vielä työelämässä.
  Apua ja neuvoa pyytäen josta olisin kiitollinen ja korvaisinkin hyvin.

Sivua päivitetty: 21.2.2021