Täytekakku, Fröbelin palikat ja muita vinkkejä lasten ihonhoitoon

30.9.2019

Jos lapsella on ihottumaa, usein rasvauksen sujuvuus on arjen suurimpia haasteita. Kuinka tehdä ihon rasvaamisesta myös lapselle mukava tapahtuma?

Facebookissa toimivan Atooppinen ihottuma -vertaistukiryhmämme jäsenet kokosivat käytännössä parhaiksi osoittautuneet vinkkinsä toisten atopiaperheiden avuksi. Se, että lapsi saa itse osallistua ja ymmärtää rasvauksen tarkoituksen, koetaan monessa perheessä tärkeäksi. Myös rasvaushetken muuttaminen leikiksi tai pieneksi hemmotteluksi auttaa lasta ottamaan hoidon vastaan.
 

Lapsi saa itse osallistua

”Meillä ainakin 2-vuotias osallistuu myös itse rasvaukseen. Ei tietysti kortisonivoiteella, mutta perusrasvalla.”

”Laitan 2-vuotiaille lapsilleni tipat rasvaa heidän omiin käsiinsä. Olen opettanut, että kädet hierotaan yhteen, kuten saippuoidessa. Sitten laitetaan toiset tipat, jotka hierotaan taas, mutta sitten taputellaan kevyesti omat posket, otsa ja leuka. Tämä on lapsista kiva leikki.”

”Myös äidille saa laittaa rasvaa samalla.”

”Meillä aina on toiminut faktapohja: miksi näin tehdään, miksi iho tarvitsee apua, mitä seuraa jos ei rasvata. Myös minä olen rasvannut kaveriksi, toki myös atoopikko itse. Nyt poika 5 vuotta ja hän myös auttaa rasvaamaan minun selän. Joskus kun hänen iho alkaa kutisemaan, pyytää oma-aloitteisesti rasvausta.”

”Sitten kun on tosi kipeä ja kutiseva, niin pieninkin (1,5-vuotias) itse osoittaa rasvauspöydälle ja haluaa tulla rasvaukseen.”

”Olen opettanut kummitytön rasvapurkille esimerkin kautta. Kuulemma oli lätrännyt kunnolla itse.”
 

Leikki ja laulu auttavat

”Kun rasvaan meidän 1-vuotiasta, levitän eka rasvan esimerkiksi ensin jalkoihin ja sitten taputtelen jalan läpi, ja se on hauskaa. Välillä samalla tutkiskellaan, onko kaikki varpaat ja sormet tallessa, kutitellaan, nuuhkutellaan masua ja kaulaa tai laulellaan tuttuja lauluja. Rasvauksesta yritetty tehdä hauska hetki niin saa sujuvasti rasvattua.”

”Meillä käytetään laulua: Mä hoitelen, voitelen kättäsi sun / se hyvältä tuntuu / se tärkeätä on.”

”Fröbelin palikat joko itse laulaen tai videolta rasvauksen aikana: Miltä kuulosti autot vanhanaikaiset? / Ne rohisi ja rahisi, joka päivä sai rasvata. / Ne nitisi ja natisi, silti hyvin toimivat."

”Kun olin pieni, äitini sai ovelasti levitettyä rasvan ’tekemällä täytekakun’: tuli tippoja ja välillä isompia pursotuksia, milloin mitäkin kiekuraa. Lopuksi äiti levitti kuviot ja minä naureskelin.”

”Minusta oli pienenä superhauskaa, kun ’varis kakkasi’ päälle, eli äiti tiputteli rasvatäpliä purkista ja levitti ne sitten. Sama konsti oli kovin hauska myös omille tytöille. Vähän järjetön ja etova tyyli, mutta lapsesta hauska juttu.”
 

Rasvauksesta hemmotteluhetki

”Meidän kolmivuotias nautiskelee kun rasvataan, hieron hellästi samalla. Kyllä kelpaisi itsellekin samanmoinen joka aamu ja ilta.”

”Ennen kuin laitan rasvaa, hieron sen omilla käsillä lämpimäksi, etten ala sen kylmän rasvan kanssa voitelemaan.”

”Meillä isä lupasi pienenä, että saan jäätelöä, jos pysyn koko rasvauksen paikallani.”

Lähetä kommentti

Sivua päivitetty: 30.9.2019