Siedätyshoidon mutkikas polku - mitä kuuluu nyt?

29.10.2023

Olen aiemmin kertonut mutkikkaasta polustani koivun tablettimuotoisen siedätyshoidon aloitukseen. Syyskuussa 2023 kolmen vuoden odotukseni päättyi, minulla oli aika siedätyshoitoon.

Tablettimuotoinen siedätyshoito aloitetaan aina terveydenhuollon vastaanotolla. Jännitin todella paljon vastaanottoa. En ostanut apteekista kuin pienimmiän mahdollisen määrän tabletteja. Mielessäni pyöri monia ajatuksia ja kysymyksiä. Entä jos saankin niin pahoja haittavaikutuksia, että tablettimuotoinen siedätyshoito ei sovi minulle? Saanko anafylaktisen reaktion? Löydänkö oikeaan paikkaan? Samalla toivoin, että kaikki menee hyvin ja siedätyshoidosta olisi apua jo ensi kevääksi.

Oma vastaanottoni tapahtui siedätyshoitajan luona ja mukana oli myös opiskelija, jolle minun siedätyshoidon aloitus oli ensimmäinen kosketus siedätyshoitoon. Tapaamisen aluksi hoitaja varmisti, että olen todellakin valmis sitoutumaan kolmen vuoden hoitoon. Kun vastasin olevani, sain ohjeen ottaa ensimmäisen tabletin. Se oli jännittävä hetki! Tunsin pientä kutinaa suussani, kun tabletti alkoi sulamaan. Noin viisi minuuttia tabletin ottamisen jälkeen tunsin suussani kirvelyä ja kutinaa, mutta se helpotti juomalla vettä.

Puolen tunnin odotusaika kului hoitajan käydessä läpi siedätyshoidon toteutusta ja ohjeita sekä sovimme seurantasoitosta. Opiskelija sai samalla tietoiskun PEF-tutkimuksesta ja tulosten tulkinnasta, siitepölyallergiasta ja oireista, joita minulla on sekä ristiallergioista. Puolen tunnin seurannan jälkeen minulle toivotettiin hyvää kotimatkaa ja sain lähteä kotiin ilman suurempia oireita. Käynnin jälkeen tarjosin itselleni kahvilassa suklaakakun palasen.

Ensimmäisen viikon aikana käytin hoidon tukena ja haittavaikutusten lieventäjänä allergialääkettä. Minulla oli oireina silmien kutinaa, pientä tukkoisuutta ja nenän vuotamista. Kaikki täysin normaaleja haittavaikutuksia. Kahden viikon jälkeen ei haittavaikutuksia ole ollut. Onnekseni pelkoni hoidon sopimattomuudesta eivät toteutuneet.

Koivun tablettimuotoinen siedätyshoito vaatii sitoutumista kolmeksi vuodeksi. Olen luonut rutiinin tabletin ottamiseen aina aamuisin, se on itselleni toimivin toteutustapa. Vaikeinta on ollut muistaa, että tabletin ottamisen jälkeen on vältettävä nielemistä minuutin ajan ja juomista tai syömistä viiden minuutin ajan.

Toiveet ja odotukset ovat ensi keväässä. Silloin olen toivottavasti vähäoireisempi kuin aiemmin ja pystyn nauttimaan ulkoilmasta myös niinä päivinä, kun koivun siitepölyä on ilmassa runsaasti.

Somelähettiläs Taina

Lähetä kommentti

Sivua päivitetty: 29.10.2023