Ruoka-allergisen arkea ja juhlaa

17.6.2020

"En halua ottaa riskiä aiheuttaa ikävällä tavalla ikimuistoiset juhlat", kirjoittaa somelähettiläämme Marika.

Ruoka kuuluu väistämättä meidän jokaiseen päivään. Niinä peruspäivinä, kun valmistat ruokasi kotikeittiössä itsellesi sopivista raaka-aineista ja valitset kotikaupunkisi vakioravintolassa itsellesi sopivan annoksen, ruoka-allergioiden kanssa eläminen saattaa tuntua jo siltä, että niitä ei olisikaan. Kuitenkin ruoka-allergisen elämässä myös arkeen voi kuulua normaalia enemmän yllättäviä hetkiä ja riskitilanteita.

Arkeani ruoka-allergisena ovat värittäneet muun muassa päivät, kun joukkoruokalassa on tuoteselosteesta huolimatta eksynyt munattomaan vegaanikastikkeeseen normaalia majoneesia ja olen viettänyt loppupäivän sairaalassa. Tai kun naamani on noussut täyteen rakkuloita poikaystäväni pussattua minua naamaan syötyään ruissipsejä. Tällaisia päiviä ja tilanteita mahtuu onneksi suhteellisen vähän niiden tavallisten joukkoon.

Kuten kenen tahansa muun, myös ruoka-allergisen elämään kuuluu arjen lisäksi juhlia. Äiti kertoi minulle vastikään, että ollessani pikkutyttönä kaverisynttäreillä, olin mennyt häpeissäni syömään eväitäni pöydän alle. Nykyään tilanne ei ole onneksi yhtä surullinen, mutta vielä 20 vuotta myöhemminkin juhliin ja erilaisiin tilaisuuksiin liittyy haasteita ja joskus vaikeitakin tunteita.

On se sitten mökkijuhannus ison kaveriporukan kanssa, ystävän lakkiaiset, häät tai syntymäpäivät, juhliin liittyy usein ruokailu tavalla tai toisella. Jos jo pelkästä suupalasta voit saada oireita tai jopa henkeä uhkaavan reaktion, ei halua ottaa riskiä aiheuttaa ikävällä tavalla ikimuistoiset juhlat.

Tilanteet, joissa joutuu kyselemään mitä mikäkin ruoka tai leivonnainen sisältää, kieltäytymään tarjoiluista tai tuomaan omat eväät, voivat aiheuttaa nolouden ja erilaisuuden tunteita. Itse koen erityisen tärkeänä, että allergioista keskusteltaisiin avoimesti. Usein nämä tunteet eivät olekaan enää niin voimakkaita, kun muut tietävät miksi toimit tietyllä tavalla.

Koen, että ruoka-allergisena olen oppinut ennakoinnin mestariksi ja estottomaksi kyselijäksi. Esimerkiksi viettäessäni mökkijuhannusta isolla porukalla, otan selvää, kuka tekee lettutaikinan ja pyydän, että se valmistettaisiin ulkona, ettei vehnäjauhon pöly ota henkeeni. Voi myös olla, että joku on leiponut juhliin allergioihisi sopivan kakun tai leivonnaisen, mutta joudut silti tenttaamaan kaikki ainekset erikseen, etkä ehkä siltikään uskalla maistaa.

Olen joutunut miettimään useassa juhlatilanteessa, että olenko epäkohtelias, jos kieltäydyn tai kyselen. Onhan sinun ruokailusi eteen nähty jo erityinen vaiva. Mutta eihän omasta terveydestään huolehtiminen ole epäkohteliasta, vaan ehdottomasti sinun ja myös muiden etu. On kyseessä sitten arki tai juhla, myös ruoka-allergisen tulisi pystyä nauttimaan ruoasta turvallisin mielin!

 

Nautinnollisia arki- ja juhlahetkiä toivottaen,

Marika
somelähettiläs

Lähetä kommentti

Sivua päivitetty: 17.6.2020