Ruoka-allerginen lapsi ja juhlat

4.5.2021

Tärisevin käsin soitat Pekan äidille ja kerrot lapsesi useista anafylaksiaa aiheuttavista allergioista ja samaan hengenvetoon ilmoitat, että tuot kyllä kaikki syötävät itse, jotta turvalliset juhlat onnistuvat.

Tarhan pihalla vastaan juoksee ilosta halkeamaisillaan oleva 6-vuotias poika. ”Äiti, äiti! Pekalla on synttärit ensi viikolla ja minutkin kutsuttiin!” Samaan aikaan kun pojan innostus tulevista juhlista kasvaa, kasvaa äidin rinnassa pelko ja huoli. Ahdistus alkaa puristaa ja käyt mielessäsi läpi nimilistaa, ketkä olivatkaan Pekan vanhemmat, tunnenko heitä, onnistuukohan anafylaktisesti allergisen poikani osallistuminen juhliin. Peität huolen kasvoiltasi ja vastaat vain ”Onpa ihanaa! Katsotaan vielä kotona kutsua, jos ei mitään ole päällekkäin että pääsisit juhlimaan.” Et halua tuottaa pettymystä ja kieltää osallistumista omien pelkojesi vuoksi, mutta samalla täytyy olla lupaamatta osallistumista, ettei pettymys olisi liian suuri, jos ei onnistukaan.

Kutsussa lukee: ilmoitathan mahdolliset allergiat. Jes! Vastassa on siis aikuinen, jolla jonkinlainen ymmärrys, että allergioita on olemassa (koska tämäkään ei ikävä kyllä ole aina se itsestäänselvyys). Tärisevin käsin soitat Pekan äidille ja kerrot lapsesi useista anafylaksiaa aiheuttavista allergioista ja samaan hengenvetoon ilmoitat, että tuot kyllä kaikki syötävät itse, jotta turvalliset juhlat onnistuvat. Kyselet hienovaraisesti mitäköhän olisi tarkoitus valmistaa juhliin, jotta pystyt itse valmistamaan samansuuntaista syötävää omalle allergikolle mukaan. Sitten vielä adrenaliini-injektorin olemassaolo. Puhelimen toisessa päässä oleva Pekan äiti ilmoittaa, että ei hätää, on tuttu juttu. Pidättelet kyyneliä helpotuksesta ja kerrot vielä aikovasi olla lähistöllä kävelyllä, jos jotain sattuisi tapahtumaan.

Siinä missä ei-allergisen lapsen vanhemmat miettivät juhliin lähtiessä, että onhan lahja mukana, käyvät allergisen lapsen vanhemmat mielessään läpi listaa: onhan mukana varmasti lääkkeet, sopiva juotava, sopivat karkit/sipsit, sopivaa kakkua tai muuta herkkua, ja lopuksi vasta: ai niin, onhan lahja mukana! Kun ei-allergisen lapsen vanhemmat järjestävät vuosittain tarjoilut yksiin syntymäpäiviin per lapsi, voi allergisen lapsen vanhemmat joutua tekemään syntymäpäivätarjoiluja monta kertaa vuodessa ennen kuin on edes kyseessä oman lapsen juhlat.

Tiia

Ps. Hyväksi havaittuna pienen kakun valmistaminen ja pakastaminen annospaloina, jolloin ainakin yksi huoli vähemmän syntymäpäiväkutsun saapuessa, kun kaikkea ei tarvitse alkaa alusta asti valmistamaan vaan valmiin kakkupalan voi napata mukaan pakkasesta.

image.png

Lähetä kommentti

Sivua päivitetty: 3.5.2021