Puhtaat uudet vaatteet?

Sanna Virtanen

8.8.2016

Syksyn tullessa, töiden ja koulujen alkaessa tulee uusien vaatekappaleiden hankinta tai jopa vaatekerran uusinta monelle ajankohtaiseksi. Tästä antaa viitteitä suomalaisten vaatteiden ja kodintekstiilien kulutus, joka yltää noin 70 miljoonaan kiloon vuosittain. 

Mikä vaikuttaa sinun ostopäätökseesi: vaatteen materiaali, siliävyys, väri vai ulkonäkö? Entä pesetkö vaatteesi ennen ensimmäistä käyttökertaa? Ostatko vaatteesi netistä vai kaupasta? Ihomme on kosketuksissa vaatteiden kanssa pitkiäkin aikoja. Erityisesti atooppista ihottumaa sairastavat herkistyvät tekstiilien sisältämille kemikaaleille muuta väestöä helpommin.

Tekstiilien valmistuksessa käytetään suuria määriä erilaisia kemikaaleja, kuten väri-, valkaisu- ja viimeistysaineita. Ruotsin kemikaaliviraston mukaan tekstiilien valmistuksessa käytetään 2450 erilaista kemikaalia. Tekstiilikemikaalien joukkoon mahtuu myös terveydelle ja ympäristölle haitallisia kemikaaleja. Vaikka kemikaaleja pestään pois tekstiilien tuotantoprosessissa, osa kemikaaleista jää tuotteeseen. Lisäksi tekstiileissä voi olla niitä kosteudelta suojaavia homeenestoaineita. Kemikaalijäämät tuotteessa voivat aiheuttaa allergisia oireita, kuten ihon kutinaa ja punoitusta.   

Suomessa tekstiilien kemikaalipitoisuuksia valvotaan pistokokeilla. Suuret tuontimäärät kuitenkin vaikeuttavat valvontaa. Oman haasteensa tuovat nettikaupasta ostetut ja EU:n ulkopuolella tuotetut vaatteet, jotka eivät välttämättä täytä EU:n turvallisuusvaatimuksia.  

Suosittelisin vaatteen pesemistä ennen käyttöönottoa, varsinkin jos olet allerginen tai herkkäihoinen. 

 

 

Lähetä kommentti

Kommentit

 • Marika 8 vuotta sitten

  Kemikaalijäämät vaatteissa voivat aiheuttaa myös hengitystieoireita ja voimakasta polttavaa tunnetta iholla.

 • Markku 8 vuotta sitten

  Olin ystäväni apuna siivoamassa pihaa. Päälläni oli aivan uusi t-paita (ei kertaakaan pesty). Paidan ominaisuuksiin kuuluivat ominaisuudet antibakteerinen ja UV- suojattu. Ehkä jopa hieman palosuojattu...en ole varma.

  Miten nuo aineet joita käytetään ns. työpaidoissa, vaikuttavat ihmiseen?
  Työpaidoissa on kuitenkin korkeammat vaatimukset jotta ne olisi hyviä käyttää.

  Illalla huimasi, hiki tuli läpi ja oli ns. kuuman aallon oireet (miehisen vaihdevuoden oire).

 • Markku M 8 vuotta sitten

  Ökötex -tuotteet ovat sieltä haitta-aineettomimmasta päästä. Tuoksun puolestaan voi yrittää poistaa tuulettamalla vaatetta ja pesemällä etikalla. Myös auringossa pitäminen (UV-säteily) on koettu hyväksi keinoksi puhdistaa vaatetta. Sama vaikutus tulee näkyviin aurinkoisissa maissa joissa vaatteet eivät yksinkertaisesti kestä. Erityisen hankalaa voi olla kierrätyslangasta valmistettujen vaatteiden kanssa.

Sivua päivitetty: 16.8.2016