Kirjoitukset

Tuusulan liikuntailta 22.9.2017
Marianna Suonpää

”Liikunta kuuluu kaikille!” 13.9.2017
Marianna Suonpää

Irti arjesta, treffeille itsen kanssa 30.6.2017
Teija Launis

Juoksu, allergia ja astma – hankala yhtälö? 28.6.2017
Marianna Suonpää

Sarvi otsassa 20.6.2017
Seija Pohjalainen

Luontoon elpymään 19.5.2017
Tiina Parkkima

Savuttomuus 2017: Unohtiko terveydenhuolto lähes miljoona tupakoitsijaa? 15.5.2017
Ilkka Repo

Vaadi vaatteeltasi enemmän 28.4.2017
Ilkka Repo

Pistelevä paita herätti ajattelemaan 18.4.2017
Vapaaehtoinen

Rahapeliliiketoiminta uudistui – ohitettiinko järjestöt ja vastuullisuus? 10.3.2017
Ilkka Repo

Lisää

Pistelevä paita herätti ajattelemaan

Vapaaehtoinen

18.4.2017

Yhtäkkiä paidan alla tuntui pistelyä. Pistelevä tunne tuntui leviävän pitkin kylkiä, selkää ja vatsaa. Riisuin paitani ja kyljissä kiipeili punoittavia täpliä.

Latvialaisesta ketjuliikkeestä mukaani tarttunut t-paita oli heräteostos. Enempää ajattelematta puin sen heti reissussa päälleni. Kyljissä alkoi pistellä. Oireet hävisivät itsestään paidan riisuttuani. Reaktio oli onneksi lievä ja aiheutti lähinnä nopeasti ohi menevää epämukavuutta: punoitusta, pistelyä ja kutinaa. Silti kokemus herätti kysymyksiä – mikä oli oireiden takana? Mistä vaatteet oikeastaan tulevat ja millaisen prosessin läpi ne kulkevat?

Vaatteet kannattaisi aina pestä ennen käyttöä, opin myöhemmin. Usein vaatteita kuljetetaan lämpimistä maista pitkiä matkoja, ja ne homehtuvat tai rypistyvät herkästi. Kuljetuksen ja varastoinnin helpottamiseksi vaatteissa voi olla homeenestoaineita tai viimeistelyaineita, kuten formaldehydia. EU:n ja Suomen lainsäädännöllä kemikaalien käyttöä valvotaan. EU:n ulkopuolelta tuleva, varsinkin verkkokaupasta ostettu vaate voi kuitenkin huonolla tuurilla sisältää meillä kiellettyjä aineita.

Ei koskaan selvinnyt, mikä paidasta saamani oireet aiheutti. Kyseistä paitaa en ole sen koommin käyttänyt, enkä ole myöhemmin oireillut vastaavalla tavalla. Vaatteiden alkuperää olen sittemmin ajatellut aiempaa enemmän. Uudet vaatteet olen laittanut kokemuksen jälkeen suosiolla pyykkiin ennen ensimmäistä käyttöä.

Allergiaviikkoa vietetään tänä vuonna 17.-23.4. Tänä vuonna teemana on tekstiilikemikaalit. Lue lisää kampanjasta: allergiaviikko.fi.

Lähetä kommentti