Perheen arkea lapsen astman kanssa

Vapaaehtoinen

27.6.2016

Astmapiiput? Niitä riittää meidän kodin nurkissa. On kaiken väristä piippua ja 5-vuotias osaa ottaa lääkkeet jopa itse. – No niin, lasketaanpa taas kymmeneen ja muista hengittää myös sisään. Lasta täytyy muistuttaa vielä, jotta lääke kulkeutuu perille asti menevän pojan heiluessa piipun kanssa. Tämä on tuttua monessa astmaa sairastavien lasten perheessä ja meillä eritoten siksi, että poikani on käyttänyt hengitettäviä astmalääkkeitä pysyvästi jo kolmisen vuotta. Lapsen astma on useasti aika haastavaa perheen arjen sujuvuuden takia. Varsinkin flunssakausina tulee paljon poissaoloja ja valvottuja öitä yskäkohtauksista selvitessä.

Arjen sujuvuus päivähoitoikäisellä lapsella? Pari vinkkiä päivähoitoikäisille astmaa sairastaville on mielestäni mahdollisimman pienen hoitomuodon löytyminen. Meidän perheen arki helpottui, kun lapsi pääsi todella pieneen hoitopaikkaan. Toisaalta olemme nyt harkitsemassa kokeilua isoon päiväkotiin ja mikäs sen parempi aika muutoksiin on kuin kesä. Kesällä astma on useimmiten hyvin vähän arjessa mukana. Siitepölykausi voi olla haastava, mutta onneksi niihin on toimivia hoitoja olemassa. Voi kun olisi aina kesä :)

Selviytymiskeinoja hankaliin hetkiin? Astma on ollut meidän perheessä välillä hyvin hankalaa, koska mikään lääke ei ole tehonnut vaikeina flunssakausina. Onneksi se on harvinaista ja vaikka pojallamme on hankalasti hoidettava astma, niin toivoa on joka vuosi enemmän hänen kasvaessaan. Minua on auttanut paljon vertaistuki (esimerkiksi Facebookin ryhmä: Allergialapset Allergia- ja astmaliitto) ja Allergia- ja astmaliiton sivuilta löytyvät tiedot. Olen myös saanut tukea lapseni sairaalan neuvontanumerosta. 

Asuinympäristö? Minkälainen sänky, pesuaineet ja vaikkapa kodin ilmastointi? Arjessa kannattaakin huomioida pesuaineista lähtien mahdollisimman tuoksuton ympäristö ja kiinnittää huomiota, ettei asuinympäristö ole esimerkiksi kovin pölyinen. Meidän perhe on joutunut jopa muuttamaan, koska kaupungissa asuminen ei soveltunut meidän lapsen keuhkoille. 

Liikkumisen ilo ja tärkeys astmaa sairastavalle? Astmaa sairastava lapsi osaa huomaamatta vetäytyä kaikesta liikkumisesta, jos se vaikeuttaa oloa. Se kannattaa muistaa, ettei astma ole syy jäädä pois mistään liikuntamuodosta vaan kannattaa hoidattaa vointi niin hyväksi, ettei se estä elämästä normaalia arkea. Poikamme ei vieläkään jaksa juosta vanhempien lasten vauhdikkaiden leikkien perässä, mutta jalkapallokerhossa hän juoksee koko tunnin ja siellä ei voisi kuvitellakaan, että onko tuolla pojalla astma?

Mirka Siro

 

 

Lähetä kommentti

Kommentit

  • Tuomo Pulsa 6 vuotta sitten

    Ihan muuta asiaa:
    Sinä ilmeisesti olet sama Mirka Siro jolta eilen sain viestin sukuun liittyen? Viesti hävisi "avaruuteen" saman tien. Fonecta ei anna sinulle puhelinnumeroa. Laitatko minulle sähköpostiosoitteesi, jotta voin ottaa yhteyttä. Sai pikaisesti selville (jos nyt on oikea Amanda) jotakin kerrottavaa hänestä.
    Yst. terv. Tuomo Pulsa

Sivua päivitetty: 18.1.2018