Maskittomuus ei ole aina välinpitämättömyyttä

15.10.2020

Kasvomaski alkaa hiljalleen olla yhä tutumpi näky katukuvassa. Osalle meistä maskin käyttö on kuitenkin mahdoton yhtälö perussairauden kanssa. Yksi heistä on laulaja Jesse Kaikuranta.

Maskin käyttäjä kantaa vastuunsa yhteisestä hyvinvoinnista suojaamalla muita pärskeiltä ja pisaroilta. Kaikkien kasvoilla maskeja ei kuitenkaan näy. Kyse ei ole välinpitämättömyydestä, vaan taustalla voi olla muita syitä, kuten sairaus. Joka kymmenes suomalaisista sairastaa astmaa, joka voi toisinaan estää maskin käytön. Myös ihosairaus voi pahentua maskin pitämisestä kohtuuttomasti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on antanut suosituksen kasvomaskien käyttämisestä esimerkiksi joukkoliikenteessä ja julkisissa tiloissa, joissa turvavälien pitäminen ei onnistu. Alueelliset viranomaiset täydentävät ja tarkentavat ohjeistusta.

Kasvomaski lisää aina jonkin verran hengitysvastusta. Harvan mielestä maskin pitäminen on miellyttävää, mutta astmaatikolle se voi olla mahdotonta. Astmaa sairastavan keuhkoissa on jatkuva tulehdustila, ja maskin käyttäminen voi osalla pahentaa astman oireita.

Astma ei kuitenkaan automaattisesti ole este maskin käyttämiselle. Jos astma on hyvässä tasapainossa ja käyttäminen ei aiheuta kohtuuttomia oireita, astmaatikkokin voi käyttää maskia turvallisesti. Kasvomaskiin kannattaa aina totutella vähän aikaa ja pyrkiä hengittämään mahdollisimman normaalisti. Jos maskin pitäminen lisää oireita, se tulee lopettaa.

Kasvomaskin käyttäminen voi olla hankalaa myös atooppista ihottumaa sairastaville tai muille ihosairaille. Ilmojen viiletessä iho oireilee usein muutenkin enemmän, ja kasvomaskin tuoma hankaus ja paine voi pahentaa ihon oireilua. Ihottuma kasvoissa voi olla hyvin hankala, kipeä ja kutiseva. Kyseessä ei siis ole vain esteettinen haitta, vaan oireileva iho on myös infektioportti elimistöön.

Myös allergisille sopivasta materiaalista valmistetun maskin löytäminen voi olla vaikeaa. Itselle sopivaa maskia kannattaa etsiä ja kokeilla erilaisia vaihtoehtoja. Aina sopivaa maskia ei kuitenkaan etsimisestä huolimatta löydy, jolloin ainoa vaihtoehto on jättää maski käyttämättä.

Laulaja Jesse Kaikuranta toivoo ymmärrystä astmaatikoille


Kuva: Universal Music Oy 

”Pidän THL:n antamia suosituksia erittäin tärkeinä. Maskin käyttö on kuitenkin minulle ja monille muille astmaatikoille haastavaa”, kertoo laulaja Jesse Kaikuranta. ”Jos käytän maskia, se saa henkeni ahdistumaan ja aiheuttaa astmakohtauksen. Käytännössä happi loppuu.”

Moni, joka ei pysty käyttämään maskia, kokee maskittomuuden hankalaksi ja tuntee syyllisyyttä sen vuoksi. Huoli omasta ja ympärillä olevien ihmisten terveydestä on suuri, ja maskia haluttaisiin käyttää suositusten mukaisesti. Osa kertoo saaneensa kanssaihmisiltä ikäviä kommentteja maskittomuudestaan.

”Valitettavasti olen huomannut ikäviä katseita maskittomuudestani”, Kaikuranta kertoo. ”Totta kai tilanne herättää ikäviä tunteita myös minussa itsessäni. Minulla on perussairaus, joka rajoittaa maskin käyttöä, ja jolle en voi mitään.”

Tilanteessa, jossa maskin käyttäminen pahentaa omaa sairautta, voi olla viisaampaa olla ilman. Huolehtiminen omasta perussairaudesta on myös tärkeä keino vähentää sairastumisen riskejä. Pysymällä itse terveenä suojaa myös muita.

Sisälle eri tarvitse jäädä maskittomuuden vuoksi. Jos maskia ei pysty käyttämään, voi kuitenkin toteuttaa muita keinoja, kuten käsihygienia, hyvä yskimistekniikka ja turvavälit.

”Pyrin välttämään joukkoliikennettä. Usein kuitenkin minun on kuljettava julkisilla työni takia, mutta olen pyrkinyt minimoimaan ylimääräiset liikkumiset vapaa-aikanani. Junassakin pyrin valitsemaan oman työskentelyhytin. Pidän omalta osaltani huolta turvaväleistä ja pyrin välttämään turhia kontakteja”, Kaikuranta kuvailee arkeaan.

”Älkää antako halveksuvien katseiden lannistaa”, Kaikuranta lähettää terveisiä muille astmaatikoille. ”Se, että te ette käytä maskia ei johdu siitä, että olisitte välinpitämättömiä. Olen myös yrittänyt itse etsiä erilaisia maskeja, jotka toimisivat minun astmani kanssa. Kokeilkaa tekin erilaisia tuotteita. Ennen kaikkea pysykää terveinä!”

Maskisuosituksen teho perustuu siihen, että mahdollisimman moni käyttäisi maskia. Toivottavaa on, että kaikki ne, jotka maskia pystyvät käyttämään, ottaisivat sen nyt käyttöön. Näin suojaamme myös niitä, jotka eivät perussairauden vuoksi pysty maskia käyttämään.
 

Asiantuntijana Allergia-, Iho- ja Astmaliiton asiantuntija Kaisa Toikko.


Kokoamme sivuillemme tietoa koronaviruksen vaikutuksesta astmaa ja allergioita sairastaviin. Lue myös THL:n ajantasainen koronavirusseuranta ja ohjeistus kansalaisille.

Lähetä kommentti

Kommentit

 • sirpa leinikka 3 vuotta sitten

  Miullakii on astma ollu jo liki 20 vuotta, kokeilin maskinkäyttöä mut tuntu et tukehun, tosinaa kuulen et miks et piä maskia ni sillo on vaa selitettävä et ei pysty ko henki ei kule asman takia ja et meinaan tukehtuu on iha sellane tunne, tästä johtuen oon saanu aika paheksuttavia katseita ja kommentteja, annan mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos eli en välitä. T: yks 62 v mummo

 • Tarja 3 vuotta sitten

  Minulla on ollut yli 20v päivittäistä lääkitystä vaativa astma. Mutta hoidan astmaani ja se on hyvässä hoitotasapainossa, joten pidän maskia aina joukkoliikenteessä ja julkisissa tiloissa ohjeiden mukaan.
  Se vaatii tekniikkaa, että oppii hengittämään maskin kanssa.

 • Petra 3 vuotta sitten

  Todella tarpeellinen näkökulma maskikeskusteluun. Helposti yleinen mielipide velloo yhdestä äärilaidasta toiseen, ja juuri sen vuoksi tällaisia asioita on tärkeä pitää esillä. Olen astmaatikkona pitänyt maskia lyhyitä aikoja silloin kun se on ollut aivan välttämätöntä, mutta olen kokenut maskin käytön silloinkin aika hankalaksi. Kangasmaskit eivät ainakaan useimmiten sovi astmaatikoille. Kiitos!

 • Leena Torenius 3 vuotta sitten

  Todella hyvä ja rohkaiseva kirjoitus, kiitos tästä. Itse olen hoitoalalla ja maskin käyttö siis suositeltavaa ellei jopa pakollista. Olen itse allerginen todella monelle asialle ( siitepöly, huonepöly, kissa, koira, hevonen, silikoni, nikkeli ym. lääkeaine allergiat) erilaisia maskeja olen yrittänyt käyttää, mutta turhaan, kun on vielä tuo astmakin riesana. Ilmat ku kylmenee niin hengitys vaikeutuu jo muutenkin. Kangasmaskia olen yrittänyt käyttää, no toimii kyllä hetken, riippuen siitä mistä materiaalista on tehty ym., mutta jos joutuu puhumaan- ja pitkään- niin hyperventilaatio kohtaushan siitä seuraa ja loppu tulos on se että maski lentää naamalta pois- jotta sais vedettyä kunnolla ilmaa keuhkoihin. Joten ymmärrän todellakin hyvin sen, että maskin käyttö saattaa monelle olla hyvinkin haastavaa tai jopa ylivoimaisen vaikeaa.

 • Marika 3 vuotta sitten

  Maski aiheuttaa hengästymistä ja välillä pitää haukkoa henkeä. Se aiheuttaa myös huimausta, varsinkin lämpimällä säällä. Päänsärkyä on myös. Ne, jotka tuomitsevat maskitta liikkuvat ihmiset, voisivat vähän miettiä käytöstään.

 • Irmeli 2 vuotta sitten

  Olen itsekin allerginen ja minulla on jatkuvia hengitystieoireita.
  Maskin käyttö on raskasta, mikäli joutuu esim. kulkemaan paljon portaita tai kulkemaan pikaisesti paikasta toiseen. Maski tuntuu tukahduttavalta ja välillä tuntuu ettei pysty edes kunnolla hengittämään, mutta siitä huolimatta pidän aina maskia esim. kaupoissa, terveyskeskuksessa ym. julkisissa sisätiloissa. Yritän varata niin paljon aikaa, ettei tarvitse "juosta" eikä maskin käyttö tunnu niin raskaalta.

  Ymmärrän, etteivät kaikki voi pitää maskia terveydellisistä syistä. Eikö kuitenkin voisi ajatella, että kyseiset henkilöt hankkisivat esim. visiirin ja käyttäisivät sitä? Tämä toive tulee siitä, että jatkuvasti näkee paljon henkilöitä, joilla ei ole maskia (tai visiiriä). En usko, että heillä kaikilla on terveydellinen syy maskittomuuteen, vaan syynä on itsekkyys.

 • Sch 2 vuotta sitten

  Itselläni on vaikea uniapnea, joka ei suinkaan liity pelkästään nukkumiseen, kuten useimmat näyttävät luulevan. Koko ikäni vaivannut nenä-nielun ahtaus pakottaa minut hengittämään jatkuvasti suu auki, jotta ilma riittää. Maskin käyttö on täysin mahdotonta, koska happitaso laskee niin nopeasti, että huimaus, päänsärky ja lihaskivut alkavat hyvin nopeasti ja osaltaan taas lisäävät alttiutta reagoimiseen viruksille yms.
  Jotkut sanovat, että "maskiin tottuu", mutta siinä se vika onkin, että elimistö usein lopulta näennäisesti hyväksyy pakotetun alhaisen happitason, mutta se ei suinkaan tarkoita, että elimistö ei sairastuisi siitä. Perusterveydenhuollossa oli jo reilu vuosi sitten nähtävissä liiallisen ja väärän maskien käytön aiheuttama hengitystieoireiden runsas lisääntyminen.
  Jotkut myös väittävät, että uniapneetikot pystyvät käyttämään maskia normaalisti. Maskin käyttö ei milloinkaan ole normaalia.

Sivua päivitetty: 14.5.2021