Kirjoitukset

Kokemuksia astmaatikon painonhallintakurssilta 23.11.2017

Munkkiniemen abit vierailivat Allergia- iho- ja astmaliitossa 3.11.2017
Anne Vuorenmaa

Tuusulan liikuntailta 22.9.2017
Marianna Suonpää

”Liikunta kuuluu kaikille!” 13.9.2017
Marianna Suonpää

Irti arjesta, treffeille itsen kanssa 30.6.2017
Teija Launis

Juoksu, allergia ja astma – hankala yhtälö? 28.6.2017
Marianna Suonpää

Sarvi otsassa 20.6.2017
Seija Pohjalainen

Luontoon elpymään 19.5.2017
Tiina Parkkima

Savuttomuus 2017: Unohtiko terveydenhuolto lähes miljoona tupakoitsijaa? 15.5.2017
Ilkka Repo

Vaadi vaatteeltasi enemmän 28.4.2017
Ilkka Repo

Lisää

Luontoon elpymään

Tiina Parkkima

19.5.2017

Ihminen on evolutiivisen historiansa aikana elänyt vasta hyvin vähän aikaa kaupungeissa erossa luonnosta. Nykyihminen on lajina ainakin 200 000 vuotta vanha. Ihminen alkoi keskittyä kaupunkeihin toden teolla vasta 10 000 vuotta sitten – tosin nykyisen kaltainen kaupungistuminen on vasta teollistumisen mukanaan tuoma, alle 200 vuotta vanha ilmiö. Onkin selvää, ettemme ole lajina evolutiivisesti sopeutuneet kaupunkielämään, vaan tällä on lieveilmiöitä, kuten esimerkiksi allergioiden ja astman sekä erilaisten autoimmuunisairauksien lisääntyminen. Näyttääkin siltä, että kaupunkielämä tekee meistä sairaita.

Ihmislaji on elänyt tiiviissä vuorovaikutuksessa luonnon ja muiden eliöiden kanssa. Esimerkiksi erilaiset loiset olivat hyvin yleisiä ja elimistömme puolustusjärjestelmä kehittyi taistelemaan näitä vastaan. Nykyisin länsimaisen ihmisen elämänpiiri on niin hygieenistä, että loiset eivät enää ole ongelma – sen sijaan elimistömme käy taistoon harmittomia vihollisia, kuten siitepölyä ja ruoasta saatavia proteiineja, erilaisia allergeeneja, vastaan.

Tutkimuksissa on löydetty viitteitä esimerkiksi siitä, että jotkin loiset ja siitepölyt eivät olekaan niin kaukana toisistaan kuin ensi alkuun voisi kuvitella. Esimerkiksi erään halkiomatoihin kuuluvan loisen proteiini muistuttaa erehdyttävästi koivun siitepölyä, mistä elimistö hämääntyy. Aikaisemmin, kun loiset kuuluivat elämäämme, elimistö kehitti vasta-aineita karkottaakseen halkiomadot suolistosta – nyt elimistö kehittää samoja aineita ajaakseen siitepölyt pois limakalvoilta, mikä aiheuttaa allergiaoireita kuten kutinaa ja silmien vuotamista.

Peli ei ole kuitenkaan menetetty, sillä ihmisen immuunipuolustus kehittyy koko elämän ajan: siisteyden sokaisemaa elimistöä voikin kouluttaa allergioita ehkäisevään suuntaan. On hyvä aloittaa harjoittelu jo varhaislapsuudessa, sillä immuunipuolustuksen perusta luodaan lapsuudessa. Ei ole sattumaa, että lapsi laittaa kaikkea mahdollista suuhunsa: ehkä tämä onkin ollut luonnon oma evolutiivinen tapa varmistaa se, että immuunipuolustus kehittyy mahdollisimman tehokkaaksi.

Aikuisenakin voi treenata immuunipuolustustaan olemalla monipuolisesti kosketuksessa luontoon, liikkumalla ja oleilemalla monipuolisesti luonnossa, tai harrastamalla vaikka puutarha- tai parvekeviljelyä, jolloin myös pääsee kosketuksiin maaperän mikrobiston kanssa.

Kirjoittaja biologi Tiina Parkkima on Allergia- ja astmaliiton ja WWF:n yhteistyöhankkeen 'Terve askel luontoon' hanketyöntekijä.

 

Lähetä kommentti