Kuinka moniallergikko syö terveellisesti ja muita Ruoka-allergiaillan kysymyksiä

4.11.2020

Ruoka-allergiaillan verkkoluento tarjosi vertaistukea, tietoa ja vinkkejä arjen pyörittämiseen allergioiden kanssa.

“Massiivinen paketti korvaavista tuotteista - luulin että tiesin paljon, olin väärässä." 

”Erimenun reseptivinkit tulevat viimeistään käyttöön, kun lapsella on synttärit joulukuussa” 

“Mieleen jäi myös yleisesti positiivinen ilmapiiri ja tunne, ettei ole yksin allergioiden kanssa.” 

”Vertaistarina toimi tukena omaan arkeen ja jaksamiseen.” 

- Ruoka-allergiaillan osallistujat 

Suuri Ruoka-allergiailta oli ti 27.10. täynnä lämmintä tunnelmaa ja käytännön vinkkejä. Osallistujia oli illan aikana peräti 340, joista alusta loppuun osallistui 176.  

Illan aikana osallistujat saivat tietoa ruoka-allergioista, vinkkejä korvaaviin tuotteisiin, tutustuivat www.erimenu.fi:n erityisruokavalioisille suunniteltuihin resepteihin sekä kuulivat kouluikäisen allergialapsen äidin tarinan. 

 Illan aikana moneen kertaan tuli esille, että ruoka-allergia pitää aina ottaa vakavasti. Kuten Kaisa Toikko, Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija, kiteytti oman osuutensa lopussa: 

  • Oireet on aina syytä tutkia huolella. 

  • Allerginen/oireileva tarvitsee tietoa ja tukea. 

  • Ruoka-allergia pitää aina ottaa tosissaan. 

  

Kysymyksiä ja vastauksia ruoka-allergioista 

Ruoka-allergiaillan aikana oli mahdollisuus kysymyksiin. Niistä osaan ei ehditty illan aikana vastata - tässä vastauksia asiantuntijoiltamme. 
 

Minulla on jodiallergia. Uskallanko käyttää jodioitua suolaa? 

Oletan että tarkoitat, että olet saanut reaktion esimerkiksi varjoaineissa käytettävästä jodista. Tällöin on turvallista syödä jodioitua ruokaa. Jodioidun suolan lisäksi jodia on luonnostaan joissain ruoka-aineissa, kuten kananmunassa ja maidossa. Näitäkin voi hyvin käyttää, vaikka olisi saanut oireita muussa muodossa olevasta jodista.  
 

Voiko joku ruoka-aine aiheuttaa ainoastaan kitalaen kutinaa ja ärsyyntymistä? Vai onko tämä yleinen vaiva? 

Suun alueen oireilu voi liittyä siitepölyjen ristiallergiaan. Tyypillisesti oireita tulee tällöin kypsentämättömistä juureksista ja hedelmistä. Ärsytysoiretta voi tulla myös muutoin voimakkaista ruoka-aineista tai esimerkiksi mausteista ruuasta. Kyse ei ole tällöin välttämättä allergiasta, vaan limakalvojen ärsytysoireesta.  
 

Eikö palsternakka ole sellerin veroinen, kun sitä ei korosteta ainesosalistoissa? Saan samat vatsaoireet hyvin pienestä määrästä palsternakkaa enkä voi syödä ollenkaan. Olen siitepölyallergikko. 

Kyllä, palsternakka voi tehdä oireita siitepölyallergisille. Siihen ei edes kypsennys tehoa, kuten ei selleriinkään. Ruoka-ainelistat ovat ristiallergioiden osalta tavallisesti esimerkkejä, eivätkä täydellisiä listoja. Oma kokeilu antaa parhaan tiedon siitä, mistä ruoka-aineista ristiallerginen saa oireita.  
 

Tuntuu, että aikuisena on vaikea selvittää, mistä allerginen reaktio tulee. Onko tämä tavallista? 

Tuo on aivan totta. Allergioiden selvittely on haastavaa, ja siksi se on syytä tehdä yhdessä lääkärin kanssa.  
 

Voiko homealtistuksella olla vaikutuksia ruoka-aineallergioiden syntymiseen? 

Tutkimusnäyttöä tällaisesta ei ole. Ihminen on kuitenkin aina kokonaisuus. Monilla asioilla meidän elämässämme voi olla yhteys toisiinsa erilaisten mekanismien kautta.  
 

Kuinka yleistä on moniallergisuus? Ja voiko olla allerginen lisäaineille tai torjunta-aineille? Kuinka keksiä terveellistä syötävää, kun monia hedelmiä ja kasviksia ei pysty syömään?  

Ei ole olemassa tarkkaa tilastotietoa siitä, kuinka moni on allerginen useille ruoka-aineille. Lisäaineillekin voi allergisoitua, vaikka se hyvin harvinaista onkin. Torjunta-aineallergiaa ei ole tunnistettu.  

Pystytkö syömään hedelmiä kypsennetyssä muodossa? Joskus myös vaikkapa eri omenalajikkeiden kohdalla on eroja niin, että tiettyjä lajikkeita pystyy syömään, mutta toiset tekevät oireita. Eli kannattaa kokeilla silloin kun kyseessä oletettavasti on ristiallergia.  

Myös ravitsemusterapeutilla käynti voisi olla hyödyllinen, jos sellainen on mahdollista. 
 

Mikähän on, jos ei kykene oikein syömään mitään, kun suolisto ei kestä, vaan kaikki tulee vetenä tulee pihalle syönnin jälkeen? Olen kokeillut monia eri ruokavalioita ja muutamia allergioita on todettu. Mitähän voisi tehdä tai mitä testejä pitäisi tehdä vielä?  

Tässä tilanteessa on parasta hakeutua lääkäriin tilanteen selvittämiseksi. Kyseessä voi olla allergia, mutta oireilun taustalla voi olla myös monia muita tekijöitä, jotka on syytä selvittää.  
 

Onko tarpeen täydentää maidotonta, munatonta ja gluteenitonta ruokavaliota jotenkin erityisesti? Jos syö muutoin monipuolisesti, jääkö jotain ravintoaineita helposti saamatta? 

Suosittelen ensisijaisesti hakeutumista ravitsemusterapeutin vastaanotolle yksilöllisen kokonaistilanteen selvittämiseksi. 

Yleisellä tasolla voi sanoa, että maidottomassa ruokavaliossa tulee kiinnittää huomiota ainakin riittävään kalsiumin saantiin ja huomioida myös d-vitamiini. Kalsiumia saa myös kasvikunnan tuotteista, kuten kaaleista ja pavuista. Kasvimaitoihin on usein lisätty kalsiumia ja d-vitamiinia. D-vitamiinia suositellaan otettavaksi lisäksi d-vitamiinivalmisteesta.  

Maidon ja munan pois jäätyä on hyvä huomioida riittävä jodin saanti, esimerkiksi käyttämällä jodioitua suolaa.  

Gluteenittomassa ruokavaliossa tulee kiinnittää huomiota siihen, että korvaavat tuotteet sisältävät riittävästi kuitua.  

Monipuolisella ruokavaliolla nämä kaikki ovat kyllä korvattavissa. 
 

Miten hiivauute ja leivinhiiva eroavat toisistaan?  

Toinen on elävä organismi, toinen taas sammutettu.  

Hiivauute valmistetaan pastöroimalla. Saatu väkevä liuos kannustaa hiivasolujen automaattista tuhoamista. Hiivavaiheen aikana seos kuumennetaan ja kuoritaan lopullisen hiivauutteen saamiseksi. Hiivauute on itse asiassa sammutettu hiiva.  

Hiiva taas on oikeasti elävä organismi. Se on yksisoluinen sieni, joka muuttaa sokerin ja tärkkelyksen hiilidioksidikuplaksi (hiilidioksidiksi) ja alkoholiksi sivutuotteina. 
 

Tule mukaan syksyn verkkoluennoille 

Syksyllä on vielä tulossa Suuri Ihoilta 10.11. ja Suuri Sosiaaliturvailta 25.11.. Keväälle on suunnitteilla lisää verkkoluentoja, joten seuraa ilmoittelua. Kannattaa liittyä jäseneksi, niin kuulet ensimmäisenä tulevista tapahtumista. 

Lähetä kommentti

Sivua päivitetty: 4.11.2020