Lemmikit kannattaa jatkossakin jättää kotiin kauppareissun ajaksi

15.6.2021

Jatkossa muunkin kuin opaskoiran saa ottaa luvallisesti ruokakauppaan mukaan. Liitto suosittelee, että lemmikit jätetään kotiin tai kaupan edustalle asioinnin ajaksi.

Noin 15 prosenttia suomalaisista saa allergisia oireita lemmikkieläimistä kuten koirista ja kissoista. Oireet ovat pääasiassa nenä- ja silmäoireita, jotka voivat vaihdella lievästä hyvin hankalaan. Myös vaikeat astmaoireet ovat mahdollisia.

On ensisijaisen tärkeää, että mahdollisuus yhdenvertaiseen asiointiin elintarvikekaupoissa turvataan jatkossakin kaikille. Kauppatiloissa liikkuvat lemmikit voivat aiheuttaa oireita paitsi asiakkaille, myös kaupan henkilökunnalle.

Maa- ja metsätalousministeriön uuden elintarvikehygienia-asetuksen mukaan lemmikin voi jatkossa ottaa ruokakauppaan mukaan. Jo aiemmin on ollut sallittua mennä kauppaan avustavan koiran, kuten opas-, kuulo- tai hypokoiran kanssa.

Asetuksen mukaan liikkeet voivat halutessaan kieltää lemmikin pääsyn kauppaan tai rajata sallitut lemmikit. Suostumuksesta ja mahdollisista rajauksista on ilmoitettava sisäänkäynnin luona. On mahdollista hyväksyä tiloihin esimerkiksi vain pieniä sylikoiria tai muita sylissä kulkevia lemmikkejä. Allergisen näkökulmasta rajauksesta ei ole merkittävää apua, sillä kaikki eläimet voivat aiheuttaa oireita. Esimerkiksi koiran pieni koko ei tarkoita sitä, että se allergisoisi vähemmän.

Toisaalta muutos tämänhetkiseen tilanteeseen ei välttämättä tule olemaan merkittävä.

On aivan ymmärrettävää, että tällainen muutos herättää kysymyksiä ja huolta allergisissa. Ja on mahdollista, että allerginen joutuu jatkossa valitsemaan ruokakaupan sen perusteella, voiko kauppaan vielä lemmikkejä.

Toisaalta muutos tämänhetkiseen tilanteeseen ei välttämättä tule olemaan merkittävä. Joka kolmannessa suomalaiskodissa on jokin lemmikki ja eläinallergeeneja on lähes kaikkialla. Niitä kulkeutuu vaatteiden, hiusten ja ihon mukana kaikkialle missä ihmisiä liikkuu. Mukana kulkeutuvien allergeenien vuoksi herkimmät voivat saada oireita myös sellaisissa tiloissa, joissa ei ole koskaan ollut eläimiä.

Allergisen näkökulmasta on tärkeää, että liikkeiden sisäänkäynneillä on selkeät merkinnät lemmikkien hyväksymisestä tai kiellosta. Näin herkästi oireileva saa tiedon mahdollisista eläimistä jo liikkeen ovella. Ensisijaisesti kannustamme jättämään lemmikit kotiin tai kaupan edustalle ruokakaupassa asioinnin ajaksi.

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta on luettavissa kokonaisuudessaan Finlexin sivuilla.

Kaisa Toikko
Allergia-, iho- ja astma-asioiden asiantuntija

Lähetä kommentti

Kommentit

 • Leena Puhakka 1 vuosi sitten

  Ei koiria eikä kissoja elintarvikekauppoihin eikä muihinkaan kauppoihin.

 • Desmond Miles 6 kuukautta sitten

  Mitenkäs kauppiaan (pienemmät kaupat) oma lemmikki , koira tai kissa esimerkiksi? Mitä laki sanoo siitä? Jos eläin on koko päivän myyyntitiskin takana, onhan se allergiselle haitta

 • Päivikki Fredriksson 2 kuukautta sitten

  Alkoholin eivät koirat pääse ainakaan Kuopiossa. Sitä on vaikea ymmärtää, miksi näin. Kaikki tuotteet ovat paketeissa.

 • Päivikki Fredriksson 2 kuukautta sitten

  Alkoihin eivät koirat pääse ainakaan Kuopiossa. Sitä on vaikea ymmärtää, miksi näin. Kaikki tuotteet ovat paketeissa.

Sivua päivitetty: 16.6.2021