Lemmikit kannattaa jatkossakin jättää kotiin kauppareissun ajaksi

15.6.2021

Jatkossa muunkin kuin opaskoiran saa ottaa luvallisesti ruokakauppaan mukaan. Liitto suosittelee, että lemmikit jätetään kotiin tai kaupan edustalle asioinnin ajaksi.

Noin 15 prosenttia suomalaisista saa allergisia oireita lemmikkieläimistä kuten koirista ja kissoista. Oireet ovat pääasiassa nenä- ja silmäoireita, jotka voivat vaihdella lievästä hyvin hankalaan. Myös vaikeat astmaoireet ovat mahdollisia.

On ensisijaisen tärkeää, että mahdollisuus yhdenvertaiseen asiointiin elintarvikekaupoissa turvataan jatkossakin kaikille. Kauppatiloissa liikkuvat lemmikit voivat aiheuttaa oireita paitsi asiakkaille, myös kaupan henkilökunnalle.

Maa- ja metsätalousministeriön uuden elintarvikehygienia-asetuksen mukaan lemmikin voi jatkossa ottaa ruokakauppaan mukaan. Jo aiemmin on ollut sallittua mennä kauppaan avustavan koiran, kuten opas-, kuulo- tai hypokoiran kanssa.

Asetuksen mukaan liikkeet voivat halutessaan kieltää lemmikin pääsyn kauppaan tai rajata sallitut lemmikit. Suostumuksesta ja mahdollisista rajauksista on ilmoitettava sisäänkäynnin luona. On mahdollista hyväksyä tiloihin esimerkiksi vain pieniä sylikoiria tai muita sylissä kulkevia lemmikkejä. Allergisen näkökulmasta rajauksesta ei ole merkittävää apua, sillä kaikki eläimet voivat aiheuttaa oireita. Esimerkiksi koiran pieni koko ei tarkoita sitä, että se allergisoisi vähemmän.

Toisaalta muutos tämänhetkiseen tilanteeseen ei välttämättä tule olemaan merkittävä.

On aivan ymmärrettävää, että tällainen muutos herättää kysymyksiä ja huolta allergisissa. Ja on mahdollista, että allerginen joutuu jatkossa valitsemaan ruokakaupan sen perusteella, voiko kauppaan vielä lemmikkejä.

Toisaalta muutos tämänhetkiseen tilanteeseen ei välttämättä tule olemaan merkittävä. Joka kolmannessa suomalaiskodissa on jokin lemmikki ja eläinallergeeneja on lähes kaikkialla. Niitä kulkeutuu vaatteiden, hiusten ja ihon mukana kaikkialle missä ihmisiä liikkuu. Mukana kulkeutuvien allergeenien vuoksi herkimmät voivat saada oireita myös sellaisissa tiloissa, joissa ei ole koskaan ollut eläimiä.

Allergisen näkökulmasta on tärkeää, että liikkeiden sisäänkäynneillä on selkeät merkinnät lemmikkien hyväksymisestä tai kiellosta. Näin herkästi oireileva saa tiedon mahdollisista eläimistä jo liikkeen ovella. Ensisijaisesti kannustamme jättämään lemmikit kotiin tai kaupan edustalle ruokakaupassa asioinnin ajaksi.

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta on luettavissa kokonaisuudessaan Finlexin sivuilla.

Kaisa Toikko
Allergia-, iho- ja astma-asioiden asiantuntija

Lähetä kommentti

Kommentit

 • Leena Puhakka 3 vuotta sitten

  Ei koiria eikä kissoja elintarvikekauppoihin eikä muihinkaan kauppoihin.

 • Desmond Miles 2 vuotta sitten

  Mitenkäs kauppiaan (pienemmät kaupat) oma lemmikki , koira tai kissa esimerkiksi? Mitä laki sanoo siitä? Jos eläin on koko päivän myyyntitiskin takana, onhan se allergiselle haitta

 • Päivikki Fredriksson 2 vuotta sitten

  Alkoihin eivät koirat pääse ainakaan Kuopiossa. Sitä on vaikea ymmärtää, miksi näin. Kaikki tuotteet ovat paketeissa.

 • Roope 1 vuosi sitten

  Olen allerginen koirille ja kissoille. En halua nähdä eläimiä ruokakaupassa, vaikka ne olisivat kuinka suloisia tahansa. Eikö Allergialiitto ole pystynyt tekemään tässä asiassa enempää kuin suosittelemaan. Maksetaanko liitolle turhaan julkisia tukia?

 • Tuula 10 kuukautta sitten

  Maailma on mennyt ihan sekaisin tuosta koiravouhotuksesta. Onko mikään allergia-asiantuntijataho tai hygienian asiantuntijat yrittäneetkään tehdä jotain sille, että koiria tuodaan ihan joka paikkaan ja asenne on nimenomaan se, että ihmisen, joka on allerginen, on paras pysyä poissa joka paikasta missä koiranomistajat haluavat olla. Ihmisten pitäisi aina ennen asioille lähtöä soitella ja kysellä voiko tulla, vai onko koirat etusijalla.

  Kävin juuri apteekissa. Tyhmästi oletin, että eihän kukaan hullu koiraa tuo apteekkiin, jossa ihmiset käyvät ostamassa lääkkeitä. Painelin sisälle ilman maskia, ei olisi kannattanut, apteekissa oli nainen pienen koiran kanssa. minut ohjattiin ulos, ei sitä koiraa. Siellä sitten yskin ja pyyhin rähmäisiä silmiä. Ystävällinen farmaseutti palveli minua ulkona ja koira kuljeskeli sisällä liikkeessä! Vahinko oli jo tapahtunut, eli kun koira poistui, ja menin maksamaan, laitoin maskin ja kun sen sitten autolla riisuin, siinä oli koirankarva!

  Onkohan mikään apteekin tuotteista enää oikeasti myytäväksi kelpaavaa! Tuossa eräs kommentoi, että koirat pitäisi päästää Alkoon kun siellä on kaikki paketoitu, no niinhän nykyään on melkein kaikki, mutta eivätkö ihmiset ymmärrä, että ne hilseet ja karvat ja hajut tarttuvat niihin paketteihinkin ja vaikka Alkossakin tehtäisi niin, että annetaan koirille etuoikeus viinan ostoon ja jos joku ihminen haluaa ostaa Alkon tuotteita, kannetaan ne ulkopuolella odottaville ihmisille, ei siinä tuote ehdi välttämättä raikastua ja asiakas saattaa saada oireita sitten kotona. Onko terve järki jo kadonnut maailmasta.

 • SiR 2 kuukautta sitten

  Lemmikkejä (lampaita, hevosia, kissoja tai koiria, tai vaikka kanoja) ei saisi viedä kauppoihin. Allergialiiton todella pitäisi valvoa allergisten ja astmaisten etuja. Jos ei eläimille ole muita liikunta- tai ulkoilutuspaikkoja, kuin kaupunkialue, niin ei pitäisi ottaa eläintä lainkaan. Ja vähintäänkin nettisivuille pitäisi laittaa tieto, että kaupassamme saattaa tai altistuu eläinpölylle. Voisi jättää tällaisen kaupan käymättä.

 • Anna 1 viikko sitten

  Hei!
  Tämä on todella tärkeä kirjotus, varsinkin nykyään kun tuo typerä trendi tuoda koiria kaikkiin mahdollisiin paikkoihin ja tuntuu että moni yrittäjä vielä yllyttää ihmisiä laittamalla oveen kyltin joka sallii lemmikin tuonnin sisälle. Kun yrityksiin laittaa palautetta sää lähinnä vähättelyä ja kommentteja siitä kuinka ihmisistä on kivaa shoppailla koiran kanssa. Olisiko mitenkään mahdollista, että allergia ja/ tai astmaliitto tiedottaisi tästä asiasta enemmän ja nimen omaan yrittäjille, jotka eivät tunnu tajuavan, mitän pahoja oireita jotkut saavat. Oma allergia on suht lievää, mutta hirvittää ajatellakkin niitä jotka saavat vielä pahemmat oireet.

Sivua päivitetty: 31.7.2023