Kesä vaatii kekseliäisyyttä adrenaliini-injektorin säilyttämiseen

25.6.2020

Kuinka varmistaa, että mukana kulkeva adrenaliini-injektori ei kuumene liikaa helteellä? Kokosimme vinkit vertaisryhmistä.

Kun on riski saada anafylaksia, joka paikkaan pitää kuljettaa mukana kahta adrenaliini-injektoria. Ne eivät kuitenkaan saa helteessäkään lämmetä liikaa, joten suojauksesta pitää huolehtia. Vaaranpaikkoja ovat erityisesti parkkiin jätetty kuumeneva auto ja auringossa oleva kassi. Välillä myös asunnon sisälämpötila nousee liian korkeaksi adrenaliini-injektorille.

Moni käyttää Frio-viilennyspussia, joka aktivoidaan pitämällä sitä hetki kylmässä vedessä. Se pysyy viileänä päivän kaksi ja sen voi uudestaan aktivoida. Myös pienet kylmälaukut ovat käteviä. Lastentarvikeosastoilta löytää kaikkein pienimpiä kylmälaukkuja, jotka on tarkoitettu tuttipulloille. Ruokatermos voi olla myös näppärä ratkaisu adrenaliini-injektorien säilyttämiseen. Lämpötila pysyy aika tasaisena pitkänkin aikaa.

Moni tilaa ulkomailta adrenaliini-injektoreille suunniteltuja lääkepussukoita, esimerkiksi Allergy Lifestyle -verkkokaupasta. Joissain niissä on valmiina kylmäpussukka, joka jäähdytetään jääkaapissa tai hetki pakastimessa. Niiden kanssa pitää olla tarkkana, ettei kylmäpussukka mene liian kylmäksi. Adrenaliini-injektori kun ei saa jäätyä tai edes viiletä liikaa. Adrenaliini-injektoreille suunnitelluissa lääkepussukoissa on usein valmiina paikat myös allergialääkkeelle, astmalääkkeelle, läheisten yhteystiedoille sekä allergiatiedoille.

Varotoimenpiteenä voi vielä nakata adrenaliinin säilytys/viilennyspussin isompaan kylmälaukkuun, näin lämpötila pysyy tasaisempana. Nykyään on onneksi mahdollisuus seurata lämpötilaa tarkemmin. Esimerkiksi Med Angel -sensori mittaa lääkepakkauksen lämpötilaa ja hälyttää kännykkään, jos lämpötila nousee tai laskee liikaa.

Näin Facebook-vertaisryhmiemme jäsenet säilyttävät adrenaliini-injektorinsa kesäkuumalla:

Turvallista kesää!

Kesän kääntöpuolet voivat tulla monessa sairaudessa esiin, mutta onneksi helpotuskeinojakin on. Vertaisilta saa parhaat arjen vinkit kinkkisiinkin tilanteisiin! Olethan siis mukana oman tai lapsesi sairauteen liittyvässä yhdistyksessä? Ja Facebookin vertaisryhmässä? Turvallista ja hyvää kesää jokaiselle!

 

Anu
verkkoasiantuntija

Lähetä kommentti

Kommentit

 • Tanja Järvinen 9 kuukautta sitten

  Hei,
  Mistä tuollaisen säilytyspussin saa ?
  t. Tanja Järvinen

 • Anu, Allergia-, iho- ja astmaliitto 9 kuukautta sitten

  Hei Tanja,

  Frio-viilennyspussin voi ostaa apteekista (ainakin isoimmista löytyy) ja muita säilytyspusseja ovat anafylaksialasten vanhemmat tilanneet ulkomailta, esim. Allergy Lifestyle -verkkokaupasta.

  T. Anu

Sivua päivitetty: 25.6.2020