KAMU Asthma motivoi ottamaan lääkkeet ja helpottaa astman hoitoa

13.1.2020

Kaupallinen yhteistyö: Kamu Health Ltd

KAMU Asthma on astman omahoitopalvelu, joka koostuu kotikäyttöön tarkoitetusta henkilökohtaisesta mobiilispirometrista sekä älypuhelimeen ladattavasta sovelluksesta, jolla astmaatikko voi seurata keuhkojensa tilaa, lääkkeenottoaan ja astmaoireitaan sekä astmaan vaikuttavia ulkoisia tekijöitä kuten ilmanlaatua. 

PEF-mittareihin verrattuna tulokset ovat tarkempia, ja KAMU mahdollistaa jopa voinnin muutoksen ennakoinnin. Helsinkiläinen Antti Kähkönen ja turkulainen Juha Salmi kertovat kokemuksistaan KAMUn käyttäjinä.
 

“Mikä olisi keuhkojeni tilanne, jos hoitaisin astmaani hyvin?”

Antti, 40

“Olen sairastanut astmaa kolmisenkymmentä vuotta. Yläasteiässä pelasin jääkiekkoa. Sain tuolloin lääkäriltä luvan, että minun ei tarvitse käyttää lääkitystä, jos pärjään ilman. Pitkään pärjäsinkin, mutta viime vuosina olen innostunut kestävyysurheilusta ja sen myötä kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, johon kuuluu myös keuhkojen terveys ja suorituskyky.

Olen moniallerginen ja kärsin astma- ja allergiaoireista erityisesti keväisin. Työterveyslääkärin vastaanotolla kävi ilmi, että pelkkä avaava lääkitys ei toimi. Kun sain KAMU-laitteen testiin, eteeni avautui uusi maailma. Oli mielenkiintoista huomata, kuinka paljon keuhkojen suorituskyvystä katosi kuukauden aikana. KAMU antoi mahdollisuuden ryhtyä toimeen, ja datan seuraaminen motivoi tekemään muutoksia. Jälkikäteen katsottuna olisin voinut lisätä lääkityksen määrää.

KAMUn käyttö on yksinkertaista. Mittalaite on näppärän kokoinen ja sitä on helppo kuljettaa mukana. Käytän sitä säännöllisesti, koska haluan seurata keuhkojeni trendiä ja tietää, mikä on oma huippuarvoni ja keuhkojen tilanne tänään. Keskustelen lääkärin kanssa siitä, onko minulla oikeanlainen lääkitys.

KAMUn ansiosta olen alkanut miettiä, mikä olisi keuhkojeni suorituskyky, jos hoitaisin astmaani hyvin. Normaali suorituskykyni on 80 %, mutta mietin, olisiko mahdollista päästä 90 tai jopa 100 prosentin suorituskykyyn. Jos keuhkojeni koko kapasiteetti (FVC) on parhaassa puhalluksessani 5,9 litraa, olisiko mahdollista saada oikealla hoidolla vaikkapa 6,9 litraa?

On hienoa, että astman hoitamiseen on nykyään näin hyviä työkaluja. Aikoinaan armeijaan hakiessani lääkäri oli passittamassa minua B-mieheksi astman takia, vaikka pelasin SM-tasolla jääkiekkoa. Onneksi niin ei käynyt, sillä jäin sille tielle ja työskentelen nykyään upseerina. Edelleen kuitenkin mietin, olisiko keuhkojeni tilanne erilainen, jos olisin seurannut nuorempana niiden toimintaa ja syönyt lääkkeeni. KAMUn kaltaisella palvelulla on iso merkitys oireiden ennaltaehkäisyssä, ja se motivoi ottamaan lääkkeeni.”
 

“Graafien seuraaminen motivoi lääkkeiden ottamiseen”

Juha, 66

“Minulla on ollut heinänuhaa ja rasitusastmaa lapsesta saakka. Astma haittasi aika paljon koulu-urheilussakin, mutta 1960-luvulla sitä ei hoidettu mitenkään. Vasta kun olin viisikymppinen, lääkäri kiinnitti astmaani huomiota. Siinä vaiheessa tilani oli mennyt paljon huonommaksi, erityisesti jos oli kova flunssa.

Lääkäri suositteli hoitavaa lääkitystä, että saisin tulehdukset pois. Vasta silloin kuulin, että taustalla on tulehdus, jota pitäisi hoitaa jatkuvalla lääkityksellä. Sen jälkeen olen käyttänyt monenlaisia astmalääkkeitä, myös uudentyyppisiä lääkkeitä, jossa on avaavaa ainetta mukana. KAMUn avulla näen, että puhallusarvot putoavat heti, jos lääkkeen jättää ottamatta. Kun lääkettä ottaa, arvot ovat 20 % paremmat.

Käytän KAMUn palvelua päivittäin ja mittaan keuhkojeni tilan joka aamu ja ilta. Aluksi en osannut puhaltaa oikein, mutta kun opin tekniikan, yksi puhallus riittää. Siitä on tullut osa rutiinejani. Itse puhelinsovellus on valtavan helppo käyttää. Tarkastelen sovelluksesta erityisesti sitä, millainen käyrä puhalluksesta muodostuu ja vertaan sitä omaan parhaaseeni. Mitä lähempänä käyrät ovat toisiaan, sitä paremmassa kunnossa keuhkoni ovat.

Seuraan myös pitkän ajan graafeja. Kokeilin huvikseni, mitä tapahtuu, kun jätän lääkkeen ottamatta. Käyrä meni alas kuin lehmän häntä. Se motivoi lääkkeiden ottamiseen. Viime aikoina ei ole tullut flunssaa, ehkä juuri siksi, että lääkkeet on tullut syötyä. Aiemmin käytin PEF-mittaria, jonka arvot piti kirjata muistiin käsin. Sellaiseen on iso kynnys, eikä sitä tule tehtyä. Lisäksi mittari oli lelu. KAMUn spirometri on laadukas mittari, joka on toiminut todella luotettavasti. PEF-arvon lisäksi sillä saa paljon muutakin tärkeää tietoa, kuten FEV 1 -arvon.

KAMUn palvelussa on myös ilmanlaatutiedot sekä sääennuste. Se on tosi hyvä idea, koska katupöly haittaa usein ulkoilua. KAMUsta saa tulostettua myös lääkäreille kopion käyrästä ja arvoista, jotta he ehtivät perehtyä tuloksiin ja arvioida hoidon vaikutusta.

KAMU on ollut kannattava hankinta ja haluan jatkaa sen käyttöä. En ole koko aikana ollut kuin kaksi päivää puhaltamatta. “

Lue lisää: Kamuhealth.com

Lähetä kommentti

Sivua päivitetty: 13.1.2020