Happihyppely kutsuu ikääntyviä liikkumaan!

14.8.2023

Liikunta sanana juontaa juurensa liikahtamiseen, mielen liikutukseen ja sanalla on viitattu myös leivän nostatukseen.

Ihmiskunnalle liikkuminen sekä paikasta toiseen siirtyminen, on ollut kautta historian elinehto. Liikkuva ja vaeltava ihminen on kerännyt ruokansa ja polttopuunsa laajalta alueelta ja taivaltanut pitkille metsästysmatkoille siirtyen aina uusiin paikkoihin, joissa ravinnon määrä turvasi selviytymisen.

Vaikka yhteiskuntamme on vuosituhansien aikana muuttunut valtavasti, kaipaa kehomme nykyäänkin liikettä ja liikuntaa. Nykyinen arkemme eroaa suuresti metsästäjä-keräilijän arjesta ja siksi on hyvä pohtia, liikummeko tarpeeksi.

Olemme jo pitkään tutkimusten pohjalta tienneet, että yksi keskeinen hoitokeino sekä mielelle että keholle on liikunta ja nykyään ymmärrämme sen olevan myös tärkeä osa pitkäaikaissairauksien omahoitoa.  Kun kaikki valveillaoloaikamme ei enää kulu ravinnon saannin turvaamiseen, olemme uudenlaisen haasteen äärellä; kuinka pitää arki aktiivisena ja tarjota keholle sen kaipaama liikuntamäärä?

Me täällä Allergia-, iho ja astmaliitossa olemme tarttuneet haasteeseen ja käynnistäneet Happihyppely-hankkeen. Hankkeen tarkoitus on lisätä liikettä ja aktiivisuutta erityisesti yli 65-vuotiaiden henkilöiden arjessa.

Tavoitteenamme on käynnistää ympäri Suomen ikäihmisten yhteisulkoiluja, joissa kerätään askelia, tutustutaan uusiin ihmisiin ja nautitaan lähiluonnosta. Hankkeen toiminta suunnitellaan yhdessä osallistujien kanssa ja huonoimmilla säillä lenkit voidaan toteuttaa myös sisätiloissa, esimerkiksi museoihin tutustuen.

Joskus liikkeelle lähteminen saattaa tuntua hieman tahmealta eivätkä Suomen sääolosuhteet aina varsinaisesti kutsu ulkoilemaan. Happihyppely-hanke haluaakin osaltaan helpottaa liikkumiseen liittyvää lähdön kynnystä. Mukava, tuttu porukka ja yhteinen kahvihetki ulkoilun päätteeksi voivat kannustaa lähtemään ulos silloinkin, kun sisälle jääminen tuntuisi kutsuvammalta vaihtoehdolta.

Kaikki arjessa toteutuva liikunta ylläpitää terveyttä ja auttaa myös pitkäaikaissairauksien hyvän hoitotasapainon ylläpitämistä. Tänä syksynä kannattaakin tehdä hyvä päätös ja lähteä mukaan Happihyppelyyn!

Annu Murtonen-Pesonen
Happihyppely-hankkeen hankekoordinaattori

Happihyppely-hanke on Allergia-, iho-, ja astmaliiton hanke, joka toteutetaan yhteistyössä paikallisyhdistysten kanssa. Yhdistysten apuna toiminnan suunnittelussa ja käynnistämisessä toimii hanketyöntekijä Annu Murtonen-Pesonen. Tule kuulemaan lisää hankkeesta ke 6.9. klo 17.00–18.00 pidettävään Teams-tilaisuuteen. Ilmoittaudu hankeinfoon täältä tai tule suoraan Teams-kokoukseen tästä linkistä.

Lisätietoja: Anna-Riikka Murtonen-Pesonen, Hankekoordinaattori, Happihyppely-hanke, annu.murtonen-pesonen@allergia.fi, puh. 041 448 6311        

Lähetä kommentti

Sivua päivitetty: 14.8.2023