Erimenusta apua ruoka-allergiaelämään jo 15 vuoden ajan

12.9.2023

Oletko kuullut ruoka-allergiareseptien Erimenusta? Se kehitettiin ruoka-allergisten ruuanlaiton ja leivonnan tarpeisiin, ja sitä on ylläpidetty jo 15 vuotta. On ollut ilo kuulla palvelun käyttäjien palautteita ja toiveita. Yksi kertoi löytäneensä sen mainion kakkureseptin, jolla on leivottu kakut jo monille synttäreille. Toinen ilahtui keksireseptistä, joka sopii kaikille sukulaisille. Kolmas tykkäsi selailla reseptejä saadakseen inspiraatiota kotikeittiöönsä. Neljäs kyseli, miten soveltaa reseptiä eri jauhoja käyttäen. Ruoka-allergianeuvontamme palvelee resepteihin liittyvissä kysymyksissä juuri sinun tarpeitasi. Reseptitoiveita otetaan mielellään vastaan ja toteutetaan mahdollisuuksien mukaan.

Reseptejä niin synttärileipureille kuin ammattikeittiöihinkin

Erimenun yli tuhannen reseptin joukosta ruoka-allerginen voi suodattaa omaan ruokavalioonsa sopivat. Lisäksi sivusto palvelee keliaakikoita ja muista syistä erityisruokavaliota noudattavia. Etusivulta voit valita suodatuskriteeriksi yleisimpiä ruokavalioita ja rekisteröityen voit tallentaa myös muiden ruoka-aineiden rajoitteita. Sivustoa on kätevä vinkata lähipiirin innokkaille leipureille ja lastensynttärien järjestäjälle, kun on ruoka-allergisena tulossa kylään. Erimenua voivat hyödyntää myös ammattikeittiöt, varhaiskasvattajat ja kotitalousopettajat. Kuka vaan tahtoo laittaa ruokaa ja leipoa, saa Erimenusta valmiita reseptejä sekä runsaasti inspiraatiota omiin kokeiluihin.

Tuotteita, julisteita ja viestintää

Erimenusta löytyy myös paljon muuta. Reseptien yhteydessä voi tutustua ruoka-allergisille sopiviin ruuanlaitto- ja leivontatuotteisiin. Erimenusta löytyy julisteita, joiden avulla esimerkiksi ammattikeittiöt voivat ohjeistaa noutopöytäasiakkaitaan, avoin varhaiskasvatus opastaa kävijöitä huolelliseen käsienpesuun tai kokonainen koululuokka tutustua toiminnallisesti ruoka-allergioiden maailmaan. Erimenun aktiiviset somekanavat (Facebook, Instagram, X/Twitter, Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksen Youtube) kannattaa ottaa seurantaan, jos erityisruokavalioleivonnan ja -kokkailun vinkit kiinnostavat ja haluaa pysyä kartalla ruoka-allergiamaailman tuulista.

Erimenu syntyi allergiaperheiden tarpeisiin

Erimenun resepti- ja elintarviketietopalvelua lähdettiin kehittämään 2000-luvun alkuvuosina ruoka-allergiaperheiden tarpeista, kun kauppojen tuotevalikoima esim. maito-, vehnä- tai kananmuna-allergiselle oli niukka. Elintarvikeyrityksillä ei ollut omia kotisivuja, eikä tuotetietoja löytynyt netistä. Saatavilla ei ollut myöskään erityisruokavalioreseptejä. Erimenu tarjosi alusta alkaen luotettavia reseptejä ja tarkkoja tietoja tuotteiden ainesosista. Yhä tänäkin päivänä Erimenun reseptisivulla näkee tarvittavien tuotteiden kuvia ja näiden tuotteiden kaikki ainesosat. Parin viime vuoden aikana palveluun on luotu paljon lisää reseptejä. Alkuvuosina Erimenussa kirjoitettiin blogia. Sittemmin somekanavat ovat tulleet olennaiseksi osaksi aktiivista tiedottamista ja yhteistä keskustelua. Netissä julkaistavat vinkkivideot ja luentotallenteet ovat myös osa Erimenu-tiimin toimintaa.

Vuosien varrella on palvelussa tehty paljon teknistä ja toiminnallista kehitystyötä. Mobiililaitteiden yleistyttyä Erimenun uudelle pohjalle rakennettu versio julkaistiin vuonna 2018. Senkin jälkeen Erimenua on päivitetty mm. tietosuojan, saavutettavuuden ja evästeiden osalta. Sekä tekninen että sisällöllinen ylläpito vaatii jatkuvaa työtä.

Ruoka-allerginen tuoteviidakossa

Kauppojen elintarvikevalikoima, myös erityisruokavaliotuotteiden osalta, on kasvanut merkittävästi viimeisen 20 vuoden aikana. Jatkuva muutos haastaa allergiaperheitä. Tehdään tuotekehitystä, uusia elintarviketuotteita tuodaan markkinoille, vanhoja poistuu, tuotteiden sisältö muuttuu, raaka-aineiden saatavuusongelmat pakottavat muutoksiin… Yhtäkkiä sitä tuttua luottotuotetta ei ehkä löydykään oman kaupan hyllyltä. Vaihtelu virkistää ja ilahduttaa monia, mutta vaikeasti ruoka-allerginen on syystäkin huolissaan. Pitää toivoa, ettei omien harvojen luottotuotteiden valmistusta lopeteta. Joka kerta kaupassa pitää tarkistaa, ovatko tutun tuotteen ainesosat muuttuneet. Suurentunut gluteenittomien ja vegaanisten tuotteiden valikoima palvelee osin myös allergista, mutta mm. pähkinöiden ja siementen laaja käyttäminen ja lukuisat kontaminaatioriskit kaventavat allergisille sopien tuotteiden määrää. Toisaalta aina joskus löytyy itselle tai lapselle uusi sopiva tuote.

Tule pe 15.9. Erimenun 15-vuotiskekkereihin!

Tänä syksynä Erimenu-verkkopalvelu täyttää 15 vuotta. Erimenu-tiimi voi yhtyä klassiseen lausahdukseen: ”Juhlimme työn merkeissä”. Uusia reseptejä kehitellään, somesisältöä tuotetaan, leivonta- ja ruuanlaittovinkkejä jaetaan ja Erimenu-käyttäjien kysymyksiin ja palautteisiin vastataan. Perjantaina 15.9. juhlitaan isommin, kun Tampereella järjestetään kekkerit juhlavuoden kunniaksi. Tule sinäkin mukaan juhliin, katso tarkemmat tiedot tapahtumakalenterista!

Maistuvia hetkiä ruoka-allergiat huomioiden!

Erimenun kehittämispäällikkö Jonna Nurminen ja
ruoka-allergianeuvoja Ilona Mähönen
Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys

Lähetä kommentti

Sivua päivitetty: 12.9.2023