Astmaliikkujan viisi vinkkiä

Tommi Yläkangas

18.5.2016

Liikunta on tärkeä osa astman omahoitoa. Liikunnan avulla peruskunto pysyy hyvällä tasolla ja astmaoireet pysyvät paremmin kurissa. Astmaa sairastavan on kuitenkin otettava muutama asia huomioon liikkumaan lähdettäessä. Tässä viisi vinkkiä liikkumaan lähtijälle.

1. Hoida astma tasapainoon
Jos astmaoireiden kanssa on ongelmia, kannattaa hakeutua lääkärin juttusille ennen liikunnan aloittamista. Oikean lääkityksen avulla liikkuminen on miellyttävämpää ja arkikin sujuu mukavammin.

2. Valitse sopiva laji
Liikunnasta saa parhaan hyödyn irti, kun se on säännöllistä. Kun valitsee itselle mieluisan lajin, liikuntaa tulee harrastettua säännöllisemmin. Siitä muodostuu helpommin mukava arkirutiini. Lajivalinnassa on tärkeää, että lajin rasittavuus on oikeassa suhteessa oman kuntotason kanssa.

3. Pidä avaavat lääkkeet mukana
Liikunta rasittaa keuhkoputkia ja voi siten aiheuttaa astmaoireita. Kun astma on tasapainossa, astmaoireita ei tarvitse pelätä. On hyvä kuitenkin pitää avaavat lääkkeet varalta mukana. Avaavaa lääkettä voi myös ottaa ennaltaehkäisevästi ennen liikuntasuorituksen alkamista. Annostelusta kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa.

4. Lämmittele huolellisesti
Huolellinen lämmittely ehkäisee astmaoireiden ilmenemistä liikunnan aikana. Jos on lähdössä harrastamaan rasittavaa liikuntaa, kannattaa rasitus nostaa hitaasti halutulle tasolle. Kevyempää liikuntaa, kuten kävelyä, harrastettaessa lämmittelylle ei ole vastaavaa tarvetta.

5. Ota ympäristö huomioon
Ympäristömme aiheuttaa ajoittain haasteita erityisesti ulkoliikunnan harrastamiselle. Siitepöly, katupöly ja kovat pakkaset saattavat pahimmillaan tehdä ulkona liikkumisesta epämiellyttävää. Tällöin erilaiset sisäliikuntalajit, kuten vesiliikunta tai kuntosaliharjoittelu, ovat hyviä tapoja ylläpitää ja kehittää peruskuntoa.

Liikunnallista kevään jatkoa!
Tommi Yläkangas
Liikuntasihteeri
Allergia- ja astmaliitto

 

Lähetä kommentti

Sivua päivitetty: 18.5.2016