Allergiat suunnannäyttäjänä

18.6.2021

Kokonaisuudessaan koen, että laajat ja vaikeat ruoka-allergiat ovat haasteiden lisäksi yllättävän paljon vaikuttaneet positiivisella tavalla siihen kuka olen ja mihin olen päätynyt, kirjoittaa somelähettiläämme Marika.


Usein kiinnitämme huomiomme niihin asioihin, jotka rajoittuvat ja vaikeutuvat sairautemme myötä. Se on täysin ymmärrettävää ja sallittua tuntea turhautumista ja ikäviä tunteita sairauden tuomista haasteista. Mielestäni on kuitenkin välillä hyvä pysähtyä miettimään, onko sairautesi mahdollisesti tuonut elämääsi jotain hyvää tai erityistä. Onko se opettanut tai tuonut sinulle jotain, mitä sinulla ei olisi ilman sairauttasi? Omalla kohdallani huomaan laajojen allergioideni ohjanneen elämääni yllättävänkin paljon. Allergiat ovat saattaneet vaikeuttaa joidenkin haluamieni asioiden saavuttamista, mutta eivät onneksi ole olleet este.  

Muistan aina, kun ensimmäisen kerran ala-asteella tajusin haluavani lähteä peruskoulun jälkeen vaihto-oppilaaksi, ja mietin, uskallankohan vakavien allergioideni vuoksi lähteä. Enkä ihan lähelle, vaan tanssiharrastukseni innoittamana Väli-Amerikkaan, Dominikaaniseen tasavaltaan. Kun lukion alettua hakupaperit oli lähetetty, sain vaihto-oppilasjärjestöltäni vastauksen, että allergioideni vuoksi minulle ei voida etsiä perhettä haluamastani maasta. Olin hiukan pettynyt, sillä olin unelmoinut vuodesta huikeassa tanssin värittämässä karibialaisessa kulttuurissa. Lopulta minulle kuitenkin tarjoutui mahdollisuus lähteä Argentiinaan, josta minulle löytyikin mitä mahtavin hostperhe, joiden kanssa minulla on erittäin lämpimät välit vielä näin 10 vuoden jälkeenkin. Muutenkin vuoteni Argentiinassa oli yksi merkittävimpiä vaiheita elämässäni. Vuosi ulkomailla osoitti minulle, että voin pärjätä allergioideni kanssa myös kotimaan ulkopuolella sekä antoi minulle rohkeutta toteuttaa unelmaani maailman näkemisestä allergioistani huolimatta. Vaihtovuoden jälkeen olenkin matkustanut ympäri maailmaa ja asunut Espanjassa, Namibiassa ja Norjassa. Vaikka allergiat ovat tuoneet matkustamiseen omat haasteensa, eivät ne ole rajoittaneet minua menemästä. Vakavien ruoka-allergioiden kanssa matkustaminen vaatii enemmän selvittelyä ja sopeutumista, mutta onneksi omalla kohdallani myös vaikeammista tilanteista on selvitty.  

Toinen asia, johon allergiani ovat vaikuttaneet merkittävästi, on tuleva työni. Oma taustani ruoka-allergisena on varmasti ollut yksi merkittävimpiä syitä siihen, että hakeuduin opiskelemaan ravitsemustiedettä. Olenkin juuri saanut 5 vuoden yliopisto-opinnot suoritettua ja valmistunut ravitsemusterapeutiksi. Koen, että oma allergiataustani on tuonut minulle ammatillisessa mielessä todella paljon, sillä tiedän todella hyvin, miltä tuntuu elää vaikean erityisruokavalion kanssa. Voisinkin sanoa, että haluni auttaa muita samassa tilanteessa olevia ja allergisten lasten vanhempia ohjasi minut unelma-ammattiini, ja on tällöin ollut yksi merkittävimpiä suunnan näyttäjiä elämässäni. 

Kokonaisuudessaan koen, että laajat ja vaikeat ruoka-allergiat ovat haasteiden lisäksi yllättävän paljon vaikuttaneet positiivisella tavalla siihen kuka olen ja mihin olen päätynyt. Haluaisinkin nyt haastaa myös sinut pohtimaan, onko sairautesi tuonut jotain merkityksellistä elämääsi. Oletko kenties oppinut jotain uutta tai tutustunut uusiin ihmisiin? Tai mahdollisesti saavuttanut jotain sellaista, minkä ajattelit sairautesi vuoksi olleen mahdotonta? 

Aurinkoisin terveisin 

Somelähettiläs Marika 

Lähetä kommentti

Sivua päivitetty: 18.6.2021