Allergialapsi saa kutsun synttäreille

12.10.2022

”Tervetuloa kaverisynttäreilleni!” Siinä se nyt oli. Kesällä 2021, kun korona hetkeksi hellitti otettaan, sai silloin 4-vuotias esikoiseni ensimmäisen kutsunsa kaverisynttäreille.
 

Ennen kuin ehdin edes asiaa murehtia, synttärisankarin äiti laittoi viestiä ja kyseli, mitkäs ne allergiat nyt olivatkaan. Esikoisen ei-lista on varsin maltillinen, eli hän on maidoton, kananmunaton ja soijaton, saattaa sisältää -tuotteet sopivat hyvin eikä anafylaksian riskiä ole. Sen verran ikäviä ovat kuitenkin noiden raaka-aineiden aiheuttamat oireet, että pidämme tarkasti kiinni sopivasta ruokavaliosta.

Synttärisankarin äiti totesi, että hänen on helpoin varata sellaiset tarjottavat, jotka sopivat kaikille, ja niinpä esikoinen sai ensimmäisillä kaverisynttäreillään syödä kaikkea, mitä muutkin. Olin itse mukana, ja jokaisesta tarjottavasta lapseni kysyi minulta vähintään katseellaan, sopiiko tämäkin hänelle – ja joka kerta hän oli hämmästyneen onnellinen, kun nyökkäsin. Mikä ihana alku kaverisynttärien maailmaan!

Tuon jälkeen synttäreitä on ollut useampia. Helpointa on ollut, kun kutsussa on valmiiksi mainittu ”ilmoitathan tulemisestasi ja mahdollisista allergioista siihen-ja-siihen mennessä”. Tällöin on ollut mutkattomampaa kertoa tuntemattomammallekin vanhemmalle, että nämä ovat allergiat, kun kutsuja on jo asian ottanut puheeksi.
 
Aina tätä allergiakohtaa ei tietenkään ole mainittu, ja aluksi nikottelin itsekseni, miten nyt toisin tämän asian kohteliaasti esille. Päädyin siihen, että suoruus on paras lähestymistapa: listaan allergiat ja kysyn, varaanko lapselle omia herkkuja mukaan vai miten toimitaan.

Muutamat ovat sitten kysyneet vinkkejä sopiviin tarjoiluihin, ja olen vinkannut esimerkiksi muutaman sopivan keksin ja naksun. Vertaisryhmässä joku kertoi tehneensä kuvakollaasin sopivista tuotteista ja lähettävänsä sen – oiva idea! Yksillä synttäreillä oli tarjolla pizzaa, joten sovimme, että teen lapselle omaa pizzaa mukaan. Lopulta hän ei kuitenkaan ollut edes maistanut sitä, koska pöydässä oli muuta hänelle sopivaa.
 
Toisilla synttäreillä vanhemmat lähettivät minulle ennen kutsuja kuvat kaikista tarjottavien tuoteselosteista, ja kerroin vastauksena, mitä niistä lapsi sai syödä. Kolmansilla synttäreillä oli jäätelöbaari, jossa yhtenä jäätelönä oli kaurajäätelöä, ja kaikki lisukkeet olivat esikoiselle sopivia. Oikeastaan kaikki on mennyt hämmästyttävän mutkattomasti, vaikka välillä on ollut kieli- ja kulttuurimuuriakin.
 
Olemme onnekkaita siinä, että esikoinen on ulospäinsuuntautunut tyyppi, joka ei arastele. Kertaamme aina ennen synttäreitä ja muita kutsuja, että on aikuisen vastuulla, että lapsi saa hänelle sopivaa ruokaa – mutta silti lapsi voi itsekin varmistella kysymällä kohteliaasti, mikä on hänelle sopivaa syötävää. Lisäksi muistutamme, että varmaankaan hän ei saa pöydästä syödä ihan kaikkea, mutta sellainen ei ole pahimman uhmaiän jälkeen aiheuttanut pahaa mieltä.
 
Ensimmäisiä kaverisynttäreitä lukuun ottamatta me vanhemmat emme ole olleet kutsuilla mukana, ja olikin mukava kuulla myöhemmin erään synttärisankarin äidiltä, että esikoinen oli hienosti kysynyt ja varmistellut, mitä saa syödä. Koen, että kysyminen on tietyllä tavalla allergisen lapsen (ja aikuisenkin) kansalaistaito, jota on hyvä harjoitella.
 
Alkuun harmittelin, että esikoisen allergiat kuormittavat synttäreiden järjestäjää entisestään, kun juhlissa on niin paljon kaikkea muutakin huomioitavaa. On ollut ilo huomata, että kaikki ovat suhtautuneet allergioihin ymmärtäen ja mutkattomasti, ja että aikuisten yhteistyöllä on saatu varmistettua onnistuneet ja maistuvat synttärit kaikille.

Sari 
ruoka-allergisten lasten äiti

Tämä blogiteksti on syntynyt  Ruoka-allergiapäivän to 13.10.2022 innoittamana. Päivän teemana on Allergialapselle yhtä hyvät synttärit kuin muillekin.

Lähetä kommentti

Sivua päivitetty: 4.11.2022